Postaje sve vidljivije kako u posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste interes za ikonopisanjem.

Jedan od razloga svakako su i tečajevi ikonopisanja koji vodi ikonopisac Basia Pycel-Andrijanić već nekoliko godina za redom. Iako se vratila u svoju domovinu Poljsku, gdje živi i radi, Basia nastavlja organizirati tečajeve ikonopisanja u Hrvatskoj za sve one koji žele kroz umijeće pisanja sakralnoga produbiti svoj odnos s Bogom.

„Ikonopisanje je dug i iscrpan proces koji je od samoga početka obilježen molitvom. U ikonopisanju nema slučajnosti, sve je određeno – od kompozicije preko gesta likova na njoj do boja. Samo najvrsniji ikonopisci stvaraju neke nove forme. Ali, i one moraju biti u skladu s Evanđeljem i kanonima geometrije ikona”, objašnjava Basia Pycel-Andrijanić.

Tečajevi ikonopisanja koje Basia vodi nadilaze samu ideju slikanja i tehničkog umijeća. Opisuje to i svjedočanstvo polaznice jednog od njezinih tečaja, Andrijane Vekić:

“Što sam naučila? Pred otajstvom Krista čovjek se osjeti tako malenim, neznatnim, pokunji se i samo osluškuje što li će progovoriti, kako će reagirati, hoće li uopće išta reći. Osjeti se, međutim, i neizmjerno ljubljenim jer ima takvoga Spasitelja… Prvi korak je, dakle, doći i stati pred Gospodina. Sljedeće što sam naučila je da je važno zbilja vjerovati, zbilja biti i slušati što mi to Gospodin govori, a tek onda polako početi pisati… Važno je da čovjek u tom slušanju Gospodina i prepoznaje. Kao Marija Magdalena na uskrsno jutro. Marija čuje Kristov glas koji izgovara njezino ime i tek tada ga prepoznaje… Međutim, ne prepoznajemo samo Gospodina, nego i sebe u njemu. Sebe u njegovu glasu. Mogu stoga reći da sam u poslušnosti pred Gospodinom, vodeći se strpljivošću i osluškivanjem ne samo prepoznavala Uskrslog Gospodina nego i sebe kakva jesam, otkrivala korak po korak svoj identitet pred Njim te tako uviđala na čemu kod sebe trebam više raditi, gdje sam slaba i što me vodi u životu.”

Basia Pycel-Andrijanić ovoga će ljeta (od 10. do 16. srpnja) održati još jedan tečaj, i to u pavlinskom samostanu u istarskom naselju Sveti Petar u Šumi. Tečaj traje 6 dana, radi se minimum 6 sati dnevno, a svakodnevno će biti slavljena sveta misa. Bit će vremena i za odmor i druženje. Smještaj i hrana osigurani su u pavlinskom samostanu.

Cijena tečaja osim smještaja i hrane uključuje i materijal za rad te naknadu za voditelja tečaja.

Zainteresirani više informacija mogu dobiti na telefonski broj 099/3009-555 ili na mail basia.pycel@gmail.com.