Tako Barbara Andrijanić, ikonopisac iz Poljske, opisuje način na koji ikonopisanje postaje više od obične artističke vježbe, postaje susret s Bogom.

Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj raste interes za ikonopisanjem, a tome svjedoči i tečaj ikonopisanja koji vodi Basia Andrijanić već nekoliko godina za redom.

Iako se vratila u svoju domovinu živjeti i raditi, Basia će nastaviti organizirati tečajeve ikonopisanja u Hrvatskoj za sve one koji žele kroz umijeće pisanja sakralnoga produbiti svoj odnos s Bogom.

Kako biste se uvjerili kako ovaj tečaj nadilazi samo slikanje, prenosimo vam fragmente svjedočanstva polaznice jednog od njezinih tečaja, Andrijane Vekić.

”Što sam naučila? Pred otajstvom Krista čovjek se osjeti tako malenim, neznatnim, pokunji se i samo osluškuje što li će progovoriti, kako će reagirati, hoće li uopće išta reći. Osjeti se, međutim, i neizmjerno ljubljenim jer ima takvoga Spasitelja…Prvi korak je, dakle, doći i stati pred Gospodina. Sljedeće što sam naučila je da je važno zbilja vjerovati, zbilja biti i slušati što mi to Gospodin govori, a tek onda polako početi pisati…. Važno je da čovjek u tom slušanju Gospodina i prepoznaje. Kao Marija Magdalena na uskrsno jutro. Marija čuje Kristov glas koji izgovara njezino ime i tek tada ga prepoznaje… Međutim, ne prepoznajemo samo Gospodina, nego i sebe u njemu. Sebe u njegovu glasu. Mogu stoga reći da sam u poslušnosti pred Gospodinom, vodeći se strpljivošću i osluškivanjem ne samo prepoznavala Uskrslog Gospodina nego i sebe kakva jesam, otkrivala korak po korak svoj identitet pred Njim te tako uviđala na čemu kod sebe trebam više raditi, gdje sam slaba i što me vodi u životu.”

I ovo ljeto Basia će voditi tečaja ikonopisanja, i to u pavlinskom samostanu u istarskom naselju Sveti Petar u Šumi.

Tečaj će biti održan od 11. do 17. srpnja i bit će namijenjen početnicima u ikonopisanju i na njemu će se pisati ikona Mandillion.

Tečaje traje, dakle, 6 dana, radi se minimum 6 sati dnevno, a svakodnevno će biti slavljena sveta misa. Bit će vremena i za odmor i druženje. Smještaj i hrana osigurani su u pavlinskom samostanu.

Cijena tečaja osim smještaja i hrane uključuje i materijal za rad, te naknadu za voditelja tečaja.

Zainteresirani više informacija mogu dobiti na telefonski broj 099/3009-555 ili na e-mail basia.pycel@gmail.com.