Predstavljanje knjige održat će se u srijedu 13. veljače 2019. u 18 sati u Velikoj dvorani na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Ilica 242. Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige, Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja, i autorica knjige dr. sc. Esther Gitman. Predstavljanje će moderirati don Anton Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

Knjiga “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights” istražuje kako je mladi svećenik iz ruralne Hrvatske postao junak nacije, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Kao starozavjetni prorok nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom tri totalitarna režima. Branio je učenje Crkve i na taj način pokazao kako produhovljeni čovjek usmjeren na univerzalne vrijednosti može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti – stoji u sažetku knjige.

Doktorica Esther Gitman doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svog istraživanja sažela je u knjizi “Kad hrabrost prevlada” (When Courage Prevailed) koju je objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost. Knjiga obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. Nakon objavljivanja svoje knjige sustavno se bavi problematikom Židova u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata i pitanjem nedužnosti kardinala Alojzija Stepinca. U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a studentima držala kolegij o spašavanju Židova. Veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić dodijelio joj je medalju za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nakon što je održala uvodno predavanje na znanstvenom skupu “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća” u studenom 2015. U Bruxellesu 2016. na poziv hrvatske zastupnice Marijan Petir u Europskom parlamentu doktorica Gitman održala je predavanje o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegova djelovanja za razumijevanje današnje Europe.

HKS | Bitno.net