Organizatori izložbe su Indijsko veleposlanstvo i Zaklada Otac Ante Gabrić povodom proslave 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Indije i Hrvatske.

Jedna od najzaslužnijih osoba za zbližavanje ovih dviju zemalja, otac Ante Gabrić, rođen je 1915. u Metkoviću, a u Bengalu u Indiji proveo je točno 50 godina. Pomagao je stanovnicima Sundarbana u Bengalu na razne načine. Posvetio se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Za života je pokrstio na tisuće ljudi. Usko i često je surađivao s Majkom Terezijom. Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti, a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji ”Maria Polli”.

Autor izložbe, Zvonimir Atletić, rođen je 23. listopada 1953. godine. Živi i radi u Zagrebu. Veoma rano počeo se zanimati za fotografiju te je već 1976. godine tijekom studiranja na Akademiji dramskih umjetnosti odlučio da će mu fotografija biti profesija. Član je ULUPUH-a od 1982. te mu je status umjetnika (HZSU) dodijeljen 1988. godine.

Zvonimir Atletić je još davne 1977. godine upoznao i fotografirao Majku Tereziju i oca Antu Gabrića u njihovim misijama u gradovima Kolkata i Maria Polli. Od tada su se više puta sreli dok ih je pratio na njihovim putovanjima u Hrvatskoj i Indiji, dokumentirajući njihov rad i život. Atletić je vjerojatno fotograf koji je najčešće bio u mogućnosti dokumentirati njihov rad s bolesnim i siromašnim ljudima u njihovim misijama.

Temeljni cilj zaklade ”Otac Ante Gabrić” je očuvati uspomenu i promovirati duhovnost, život i djelo našeg najvećeg misionara kako bi bio uzdignut na čast oltara.
Rad zaklade proteže se od pomoći potrebitima do promicanja duhovnosti i molitve za proglašenje blaženim oca Gabrića.

Izložba fotografija na temu ”Život i djelo vlč. Ante Gabrića u Indiji” prema viđenjima Zvonimira Atletića jedna je od mnogih priredaba koje se organiziraju u 2022. godini kao prikladna počast nekome tko je svojim uzornim životom pola stoljeća povezivao Indiju i Hrvatsku.

Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja, a ulaz je slobodan.