Često mislima odlutaš na drugi kraj svijeta i razmišljaš kako je ondje? Siromaštvo i oskudni uvjeti života za tebe su izazov, a ne opasnost? Često susrećeš Boga kroz pomaganje potrebitima? Prispodoba o milosrdnom Samarijancu jedna ti je od dražih u Evanđelju? Nastavi čitati jer imamo nešto baš za tebe!

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) otvara prijave za novi ciklus edukacije za osobe koje razmišljaju o volontiranju u misijama u sljedećoj kalendarskoj godini. Volontirati je trenutno moguće u Beninu, Ekvadoru, Filipinima, Peruu ili Ugandi, a prijave su dostupne na sljedećem linku https://forms.gle/cNAZBaTAr5L5vi558 do 20. rujna. Ako ti je potrebno još informacija, posjeti www.ignacije.hr/volimga ili nam se javi na volimga@ignacije.hr i saznaj sve što te zanima.

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) projekt je Centra za duhovnost i kulturu Ignacije koji posreduje između osoba koji se žele darovati služenju drugima i onih kojima je ta pomoć potrebna, a nalaze se na drugom kraju svijeta. Sama ideja, a potom i naziv projekta, proistječu iz lika i djela hrvatskog misionara sluge Božjega oca Ante Gabrića. Njegova poznata rečenica: “Treba gorjeti i izgorjeti… a mi dimimo! Zašto ću ja dimiti, molim vas lijepo?!” poziva nas na aktivno življenje kršćanskog poziva i služenja svima koji su u potrebi, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Ako smatraš da si pozvan služiti i van granica Lijepe Naše, prijavi se na edukaciju, razluči poziv za služenjem te iskusi muku, žrtvu, ali i obilate plodove služenja najpotrebitijima.

Pomoć koju ti Centar Ignacije može ponuditi, osim spomenute edukacije volontera, je pružanje duhovne, administrativne i svake druge podrške prilikom planiranja, boravka i povratka volontera iz zemlje volontiranja te financijskom pomoći ako će ti biti potrebna.

Sam projekt započeo je prošle godine te s ponosom ističemo kako četvero naših polaznika prvog ciklusa edukacija odlazi u Ekvador, Ugandu i na Filipine na svoje višemjesečno iskustvo volontiranja. Već smo prethodno istaknuli da Centar Ignacije prati volontere i tijekom njihovog boravka u inozemstvu, a pratiti ih možeš i ti tako što ćeš posjetiti našu Facebook stranicu www.fb.com/volim.ante.gabric i doživjeti Ugandu, Filipine ili Ekvador iz udobnosti svoga doma.

Međutim, ako te Gospodin poziva na korak više, odvaži se i prijavi na edukacije koje su ujedno i razlučivanje o odlasku na volontiranje.  Polaznici prošlogodišnjeg ciklusa, ocijenili su je kao “jednu od boljih iskustava edukacije u životu” i što se njih tiče, “idealnu”. Volonterka koja za nekoliko dana odlazi na Filipine pristup volonterima opisala je riječima:

“Divno je i što ste se pobrinuli za nas tako što ste nam omogućili i duhovnog pratitelja! Pristupili ste nam holistički i niti jedan naš dio (duh, duša i tijelo) nije ostao zakinut. Imali smo hrane i pića, plesali smo; molili smo i pričali o pozivu od Gospodina; progovorili o strahovima i suočavanju sa stanjem „na terenu“. Zaista, od srca hvala!”

Tijekom edukacija zajedno upoznajemo kulturne, geopolitičke i druge posebnosti zemalja volontiranja te se volonterima nude konkretne smjernice za rad s konkretnom skupinom korisnika u mjestu volontiranja.

Ako se osoba odluči na odlazak na volontersko iskustvo, odabire jednu od ponuđenih zemalja (Benin, Ekvador, Filipini, Peru ili Uganda) nakon čega slijedi tehnička priprema putovanja. Naposljetku, treća faza obuhvaća putovanje, boravak i povratak iz zemlje koju je volonter odabrao kao svoje mjesto volontiranja.

Stoga, ako već dugo gajiš čežnju za ovakvim iskustvom ili ti je tijekom čitanja ovog teksta zaiskrilo srce, pozivamo te da se odvažiš i do 20. rujna prijaviš putem sljedećeg linka (https://forms.gle/cNAZBaTAr5L5vi558).

I zapamti – VolimGA, dakle, volontiram!

Za više informacija o projektu, posjeti www.ignacije.hr/volimga.