Prvi intervju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj u povodu 7. obljetnice izbora pape Franje za poglavara Katoličke Crkve Hrvatski katolički radio emitirat će u četvrtak 12. ožujka u 8 i 10 sati. Za Hrvatsku katoličku mrežu mons. Giorgio Lingua govorio je o blaženom Stepincu, Papi, biskupima i Hrvatima.

Giorgio Lingua

Mons. Giorgio Lingua i kardinal Josip Bozanić/Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Nuncij je tijekom intervjua, među ostalim istaknuo da se, po dolasku u Hrvatsku, potrudio upoznati sa Stepincem i njegovom ulogom za hrvatski narod za kojeg navodi kako ga se, na neki način, može smatrati ocem nove Hrvatske. „Ono što je najvažnije je iznova živjeti njegov duh. Eto, shvaćam da je zadatak svakog Hrvata da bude drugi Stepinac, ne samo biskupi, ili svećenici – oni nesumnjivo moraju gledati u nj, ali svaki Hrvat mora imati njegov mentalitet, njegovu otvorenost, njegovu ljubav. Eto, to je važno: kad bi svi Hrvati bili drugi Stepinci problem bi već bio riješen“, napomenuo je nuncij Lingua.

Govorio je i o uvijek aktualnim temama autonomije države i Crkve te se dotaknuo službe u apostolskoj nuncijaturi, ali i vremena kada je djelovao kao Papin predstavnik na području tzv. Islamske države osvrnuvši se na pitanje migrantske krize. Mons. Lingua je također izdvojio neke evangelizacijske prioritete pape Franje istaknuvši njegovu želju za siromašnom Crkvom koja ne računa na svoja sredstva, sposobnosti ili moć, već na Božju ljubav.

Osim toga, mons. Lingua je u intervjuu odgovorio na pitanje kako je postao svećenik zahvaljujući neizmjernoj podršci njegove majke. Nakon ređenja majka mu je priznala da je dugo čuvala jednu tajnu kako ne bi utjecala na njegovu odluku. „Kad je bila mlada mislila je postati redovnica. Zatim je upoznala mojega oca i nije znala što učiniti. Tada je rekla Bogu u molitvi: Gledaj, ako želiš da se udam daj mi jednog sina svećenika“, naveo je nuncij istaknuvši da mu je tada postalo jasno da Bog ima plan za svakog čovjeka od majčina krila.

Osim na Hrvatskom katoličkom radiju, intervju će u četvrtak 12. ožujka u 11 sati biti emitiran na Laudato TV-u te će biti objavljen na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Pogledajte najavu intervjua:

Bitno.net