Nedjeljna okupljanja u crkvama, sakramenti, život svećenika, redovnika i redovnica, funkcioniranje biskupijskih i uopće crkvenih ureda – sve su to područja crkvenoga života koja trpe negativne posljedice pandemije COVID-19. U novoj kolumni o tim temama promišlja prof. Stjepan Baloban, otvarajući pritom i neka druga pitanja, poput onoga koji se vjerski sadržaji mogu i smiju prakticirati na daljinu, a koji ne. Josip Grbac u Pitanju sadašnjega trenutka piše o Zakonu o eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu koji je prihvaćen u Španjolskoj te bi na snagu trebao stupiti u lipnju. U konktekstu smrtnosti starijih osoba koje su posebno pogođene pandemijom, Grbac se hvata u koštac s vrlo osjetljivom temom, vraćajući se sve do stranica Biblije čiji sud o činu suicida nije jednoznačan.

Aldo Sinković za Kanu je razgovarao s Klaudijom Bumci, urednicom Albanskog programa Radija Vatikan i bivšom profesoricom na Papinskom sveučilištu Gregoriani, o pokušajima i nastojanjima pape Franje oko poboljšanja životnih uvjeta i vrednovanja sposobnosti žena u ustanovama Svete Stolice i Države Vatikana. „Papa Franjo ne uvodi neke novine o ulozi žena u Crkvi, već želi promjenu mentaliteta, odnosno ne napisane stranice kojima se ženama daje važnost i život u kojemu žene zadobivaju veću ulogu. Prema mojemu skromnom mišljenju, to je vijest. A oni koji ga kritiziraju zbog uloga povjerenih ženama u Vatikanu, odgovorila bih: tko nikada ne započne, nikada neće nešto postići”, istaknula je među ostalim Klaudija Bumci. Dodaje i da smatra da je potrebno mnogo truda i razboritosti kako bi promjena mentaliteta urodila stvaranjem jednakih mogućnosti za žene i muškarce u crkvenim sredinama. “Vatikan je odškrinuo vrata ženama”, zaključio je pak u kratkom osvrtu uz razgovor Aldo Sinković.

Nekoliko tekstova u novom broju Kane čitatelju će ponuditi poticaj za osobnu izgradnju. Primjerice, u rubrici Zdravlje i duša neuropsihijatrica dr. Tereza Salajpal piše o “našim povjerljivim ogledalima”, našim bližnjima i odnosima koji pojedinca izgrađuju od djetinjstva. U Ženskoj strani medalje Ivana Ivančić piše pak o krhkosti dostojanstva, vrlinama koje ga izgrađuju i uz koje treba ustrajati, a ne klonuti. “Dostojanstvo se gradi i stječe. Biti dostojanstven jest rad na ljepoti duše”, ističe među ostalim. U Obiteljskom savjetniku Leali Osmančević piše o društvenim različitostima i djeci kao izazovu i prilici za obrazovni sustav i društvo.

Vrlo zanimljiv pristup temi i ovoga puta donosi Đurica Pardon u tekstu pod naslovom Jesti – ali drukčije. ”Hrana nikada nije samo hrana, namirnice koje žvačemo i gutamo. Uz  hranu uvijek ide poruka. Hrana nosi značenje, pa se njome hrane i duša i tijelo, stvaraju veze i gradi zajedništvo”, ističe vlč. Pardon, osvrčući se na uskrsni blagoslov hrane i njegovu poruku.

Među ostalim zanimljivim temama tu je tekst prof. Jerka Valkovića Mediji i predizborna kampanja, zatim Uskrsnuće i budućnost svemira (Krešimir Cerovac), Josip kao uzor radnika (Darko Tepert), Pomaganje u sjeni koristoljublja (Martina Vuk), Uskrs – cjepivo protiv kršćanskog kiča (Martin Svilanović)…

Kanu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u web knjižari u tiskanom izdanju (13 kn) ili eIzdanju (10 kn).