Riječ je o Hrvatu rođenom 1919. godine u Boki kotorskoj, istaknutom katoličkom intelektualcu, novinaru i uredniku katoličkih predratnih novina u Zagrebu – Hrvatske straže i Luči, koji je zbog nepristajanja uz ikoji tadašnji režim doživio niz progona, da bi 1945. emigrirao u Italiju te konačno u Španjolsku, gdje i umro 2001. godine.

Osobno je Luka Brajnović poznavao i sv. Josemaría Escrivu de Balaguer, utemeljitelja Opusa Dei, te je bio jedan od prvih Hrvata u njegovu članstvu, pridruživši se prelaturi još 1946. godine u Rimu, gdje se i susretao s utemeljiteljem Escrivom. Još jedna poveznica Brajnovića veže uz osnivača Opusa Dei, on je sa španjolskoga na hrvatski jezik preveo njegovu knjigu “Put”.

Odgojio je kao profesor na Institutu za novinarstvo glasovitoga Sveučilišta u Navari (bio je jedan od njegovih utemeljitelja) trideset generacija novinara španjolskoga govornoga područja te napisao tisuće tekstova u španjolskim medijima. Njegovo ime nosi i međunarodna nagrada toga španjolskoga sveučilišta koja se već 20 godina dodjeljuje medijskim djelatnicima. A među tisućama ispisanih članaka i analiza, stvarao je Luka Brajnović i poeziju, ali i mnogo prevodio, pa se tako u nizu prevodilačkih pothvata našao i naslov “Fatimska poruka: Lucija govori”, čime je Brajnović postao osoba koja je Hrvatima prenijela glas o fatimskih ukazanjima.

Europom je išao s preporukom tadašnjega zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca, s njegovim grbom i osobnim potpisom, a u godini Stepinčeve smrti 1960. Brajnović je objavio niz zapaženih članaka za agenciju “Europa press” o njegovu životnome putu i mučeništvu.

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u RH, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb i izdavač Glas Koncila organiziraju zagrebačko predstavljanje knjige “Služiti istini” u petak 24. veljače u 11 sati u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest (Opatička 10), na koje iz Španjolske dolazi i Brajnovićeva kći Elica Brajnović de Leahy, a s rimskoga Papinskog sveučilišta Svetog križa njegov nekadašnji student i asistent dr. Norberto González Gaitano.

Knjiga “Služiti istini”, objavljena u biblioteci “Hrvatska katolička baština 20. stoljeća”, prva je knjiga s Brajnovićevim publicističkim tekstovima, nastala nakon višegodišnjega istraživanja njegova života i djelovanja u Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj te prikupljanja njegovih tekstova koje je priredila Matilda Kolić Stanić, komunikologinja s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Ivan Tašev