Franjevci iz Pazina i ove godine pripremaju e-duhovne vježbe u korizmi, kao pripravu za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Za ovogodišnje korizmene e-duhovne vježbe odabrali su naslov koji je ujedno i poziv: „Vrati se Gospodinu!“ Korizma je uvijek poziv na promišljanje o Božjoj riječi, na traženje Božje volje i na promatranje sebe samih u svjetlu Božje riječi, kao u ogledalu. Kroz to motrenje uočavamo mrlje, nedostatke, sve ono što je loše i grešno. Stoga je korizma poziv na obraćenje. I ove e-duhovne vježbe žele biti poziv na obraćenje potaknut Božjom riječi.

Kroz ovih četrdesetak dana razmatrat će se prvo misno čitanje dotičnoga dana. Kao i do sada, svakoga dana, počevši od Pepelnice tj. 14. veljače, primit ćete na svoj e-mail poruku s uputama kako se pripremiti za razmatranje, s biblijskim tekstom koji ćete razmatrati i sa samim razmatranjem nad tim biblijskim tekstom. Svakoga dana dobit ćete poticaj da iz pročitanoga teksta i nakon razmatranja pred Gospodina donesete svoju molitvu, a bit će vam ponuđene i druge molitve.

Zamišljeno je da u korizmenim e-duhovnim vježbama razmatranja ne budu preduga. Cilj je svakoga od vas potaknuti da što više vremena provedete u osobnom razmatranju. Nakon ovoga razmatranja koje se može obaviti kroz dan, ponudit će vam se da navečer, prije spavanja, pročitate sutrašnje evanđelje. Ovo vaše večernje čitanje evanđelja ne podrazumijeva neko duže razmatranje, nego samo predstavlja želju da se s Božjom riječju pođe na počinak, da i to bude jedan oblik našeg povratka Gospodinu.

Voditelji duhovnih vježbi bit će fra Josip Vlašić, OFM, fra Darko Tepert, OFM, fra Marinko Klaić, OFM, fra Ivica Vrbić OFMCap, s. Ivanka Mihaljević, fra Đuro Hontić, OFMConv i fra Domagoj Runje, OFM.

Prijave su otvorene do 13. veljače na linku OVDJE.

Duhovne vježbe u organizaciji karmelićana

Online korizmene duhovne vježbe organiziraju i hrvatski karmelićani u suradnji s karmelićanima iz Austrije i Francuske. Vježbe započinju na Pepelnicu, 14. veljače.

Prijaviti se možete na linku ovdje. Nakon prijave i uvodne poruke, svaki korizmeni petak na vašu e-mail adresu pristizat će novi tekst za razmatranje za naredni tjedan i kratki tekstovi za svakodnevnu molitvu. Tekstove duhovnih vježbi napisao je karmelićanin o. Didier-Joseph Caullery, član pariške Provincije bosonogih karmelićana.

Tema korizmenih vježbi je „Prepustiti Bogu da me oblikuje s bratom Lovrom od Uskrsnuća“. Br. Lovro od Uskrsnuća (1614. – 1691.) veći je dio svog života proveo u samostanu karmelićana u Parizu. Tamo je otkrio ono što će se kasnije nazivati „vježbom Božje prisutnosti“.      

Brat Lovro nam pomaže da živimo najbanalnije vidove svakodnevnog života pod Božjim pogledom. Cijela naša egzistencija postaje živi odnos s Gospodinom. Tijekom ove korizme, prepustimo se da nas oblikuje ovo otajstvo!

Za sve upite vezane za duhovne vježbe obratite se na e-mail: online-duhovne@karmel.at.

Bitno.net