Za fra Bonaventuru Dudu, učenje je usvajanje smislenog gradiva + stjecanje nekih psihosomatskih i psihomotornih vještina i spoznaja.

Fra Bonaventura u jednom svom rukopisu pod naslovom »Kako treba učiti?« pokušava studentima i učenicima odgovoriti na dva osnovna pitanja i pomoći pri učenju, spremanju ispita i bilo kojem drugom studijskom radu. Duda tako odgovara na pitanja: Kako uz što manje napora i vremena što više naučiti, te stečeno znanje što dulje zadržati; i kako učiti, da stečeno znanje ne bude mrtvi materijal, već pokretni alat što će se moći upotrijebiti u najrazličitijim životnim prilikama?

Fra Bonaventura Duda u tom rukopisu ostavlja blago koje može iskoristit svaki student i učenik, svaki roditelj koji želi svoje dijete naučit učiti, jer u ovom rukopisu on uočava i otkriva faktore, bilo pogodne bilo štetne, koji utječu na kvalitetno učenje, na onoga koji uči, na prilike u kojima se učenje odvija i na pomagala i tehnike učenja.

Radost nam je što ovo istinsko blago možemo podijeliti sa svim studentima, učenicima, nastavnicima ili roditeljima, koji kroz ovo predstavljanje savjeta fra Bonaventure Dude mogu i sami naučit kvalitetnije učiti ili učenju poučiti druge.

Predavanje će se održati u sklopu redovitih kateheza za mlade pod nazivom »Kateheze ponedjeljkom« u ponedjeljak 23. travnja 2018. s početkom u 19,30 sati, u prolaznoj dvorani uz samostansku crkvu sv. Franje Asiškog na Kaptolu 9 (Opatovina).

Voditelj: Fra Mate Bašić, OFM