U subotu, 16. svibnja, u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca održat će se misa za desetke tisuća ubijenih vojnika i civila na Bleiburgu i Križnom putu.

Prisustvovanje na svetoj misi ograničeno je na 20 osoba koje su unaprijed obaviještene o tome i “čija su imena poznata sigurnosnim službama”, ne računajući svećenike koncelebrante. Pristup će biti omogućen i ograničenom broju medijskih djelatnika.

Nekoliko medija prenosit će svetu misu s početkom u 12:15.

Televizijski prijenos osigurale su RTV Herceg-Bosne, HTV, a u svom ga je programu najavila i Laudato Tv.

Euharistijsko slavlje moći će se pratiti i preko radija, točnije na Prvom programu HR-a te na valovima Hrvatskog katoličkog radija.

Dodajmo kako se ovogodišnje sjećanje na bleiburške žrtve organizira na tri lokacije.

Kako javlja IKA, u 10 sati bit će molitva na groblju u Unterloibachu i potom polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju uime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda. Sukladno trenutačnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni će biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova Počasnog bleiburškog voda iz Austrije.

U 11 sati bit će molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. Molitvu će predvoditi vojni biskup u Hrvatskoj Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

U 12.15 sati misu u katedrali u Sarajevu predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Misa će se slaviti sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

Komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu, uz misu u Sarajevu koja se održava 75 minuta kasnije, također će prenositi Hrvatska radiotelevizija (HRT), Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) i Hrvatski katolički radio (HKR).