Riječ je “prirodnom” križu načinjenom od gotovo tisuću stabala, dugačkom oko sto i širokom gotovo sedamdeset metara, a kojega su iz aviona uočili zbunjeni putnici. Njihovo otkriće dovelo je do istrage koja je pokazala kako je riječ o projektu sada već pokojnog šumskog radnika Liama Emmeryja koji je oblikovao keltski križ posadivši dvije vrste drveća.

Njegova supruga Norma kazala je kako je obitelj već zaboravila na njegov projekt, budući da je Liam 2010. godine u teškoj prometnoj nesreći izgubio život.

– Da je ovdje s nama, svi bismo znali za to jer bi zasigurno bio jako ponosan – kazala je Norma Emmery, dodavši kako je njezin suprug uvijek volio “da stvari budu savršene”, a upravo je keltski križ za njega bio savršen.

Keltski križ jedan je od najstarijih oblika križa. Koristili su ga keltski kršćani u Velikoj Britaniji i Irskoj. Smatra se kako je sv. Patrik, apostol Irske, kombinirao križ sa simbolom sunca (život), kako bi poganskim sljedbenicima približio kršćanstvo i objasnio važnost i poruku križa.

M.V.|Bitno.net