52. međunarodni euharistijski kongres (MEK) održat će se u rujnu ove godine u Budimpešti, kao “znak nade nakon dugotrajne izolacije, straha i odricanja uslijed pandemije”. Na Kongresu će, kako je najavljeno, sudjelovati i papa Franjo koji će predvoditi središnje misno slavlje.

U javnost je ovih dana puštena himna koja predstavlja nadograđenu verziju himne Kongresa održanog 1938. godine također u Budimpešti. Ova pjesma je u međuvremenu postala popularna slavljenička pjesma u Mađarskoj.

Producent nove verzije pjesme, Akos Kovacs, za Rome Reports je izjavio: „Mi spadamo među samo nekoliko privilegiranih zemalja koje su imale priliku u jednom stoljeću čak dva puta organizirati Euharistijski kongres. Mislim da nema puno takvih mjesta. Stoga smo odlučili za himnu koristiti istu glazbu i riječi koje smo prilagodili današnjem ukusu i potrebama.“

Kovacs je izjavio kako je prilikom snimanja spota svjedočio „malim čudima“ koja su produkciji, kako kaže, omogućila da nastavi s poslom. Jednoga dana je, tako, dok se vozio automobilom kući nakon snimanja u bolnici na vijestima čuo kako će zbog koronavirusa od sljedećeg dana biti zabranjeni posjeti bolnicama. „To znači da smo u posljednjem trenutku snimali u bolnici“, objašnjava producent.

Spot himne donosi predivnu priču o troje mladih ljudi iz Budimpešte koji ponovno pronalaze vjeru.

Inače, isprva je bilo planirano da se Kongres održi prošle godine, ali je zbog jačanja pandemije koronavirusa odgođen za rujan ove godine.