Kršćani diljem svijeta Uskrs slave na različite načine, no vjernici grčkog grada Vrontadosa na otoku Chiosu to čine na zaista poseban način – ratom raketama!

xios-rouketopolemos, uskrsni običaji, Grčka, rat raketama

via dreamfm.gr

Ova neuobičajena tradicija grčkog naziva “rouketopolemos” potječe iz 19. stoljeća, a nastala je kao čin prkosa protiv turskih okupatora. U njoj sudjeluju dvije susjedne župe udaljene oko 400 metara: Svetog Marka i Gospe Ereithianske.

Cilj je vrlo jednostavan: pogoditi raketom zvono crkve suparničke župe što više puta. Raketiranje u kojem se ispali na desetke tisuća raketa kućne izrade započinje u ponoć uoči Uskrsa, a budući da je u mnoštvu raketa teško proglasiti pobjednika, obje strane na kraju slave svoju pobjedu i najavljuju novi obračun.

Crkve (osim zvonika) su tijekom rata raketama zaštićene žičanom mrežom kako bi se spriječila moguća oštećenja, a vatrogasne postrojbe u punoj su pripravnosti.

Premda Pravoslavna Crkva baš i ne odobrava ovu neobičnu tradiciju, posebno stoga što se rat raketama odvija u vrijeme dok vjernici u crkvi slave svečanu uskrsnu liturgiju, ona iz godine u godinu privlači sve više turista koji oduševljeno promatraju nebo prekriveno raketama.

Pogledajte snimku  “Rata raketama” iz 2015.!

M.V. | Bitno.net