udomljuje smrtno bolesnu djecu muhamed bzek

Muhamed Bzek muslimanski je imigrant iz Libije koji je u Sjedinjene Države došao prije skoro 40 godina. Te 1978. započeo je studij u Los Angelesu. Nekoliko godina kasnije upoznao je ženu po imenu Dawn i oženio je. Dawn je već prije braka bila posvećena udomiteljstvu napuštene djece. Muhamed je odlučio pomoći joj u tome. Ono po čemu je njegovo poslanje posebno jest da uzima doma djecu koja su neizlječivo bolesna i provodi njihove zadnje dane, mjesece ili godine s njima.

U 22 godine brinuo je o preko 40 djece. Od toga mu je 10 njih doslovno umrlo na rukama.

“Moraš ih voljeti kao svoje. Znam da su bolesna. Znam da će umrijeti. Činim najbolje što mogu, a ostalo prepuštam Bogu”, rekao je Bzek u jednom razgovoru za medije.

Njegova je supruga bila već iskušana u udomiteljstvu djece kada je upoznala Muhameda. Djeca za koju su brinuli često su bila bolesna, a jedno od djece koju su udomili umrlo je s nepunih godinu dana zbog poremećaja u razvoju.

Nakon toga, odlučili su uzimati doma samo djecu koja su neizlječivo bolesna, onu koju više nitko nije htio.

Supruga Dawn umrla je 2014. (prije toga su se razveli), ali Muhamed je nastavio pružati dom smrtno bolesnoj djeci. Istodobno pomaže i svom sinu Adamu koji je rođen s bolešću kostiju i patuljastog rasta. Adam ima 19 godina, a unatoč svojoj bolesti studira informatiku.

“On je borac”, kaže Muhamed.

Već šest godina s njim i Adamom živi šestogodišnja djevojčica koja boluje od rijetke bolesti mozga. Slijepa i gluha, praktički svaki dan doživljava moždanu kap, a noge i ruke su joj paralizirane.

Muhamed je cijelo vrijeme pokraj nje i pazi na nju. Jer, praktički, u svakom trenutku može joj se dogoditi ono najgore.

“Znam da ne može čuti i vidjeti, ali uvijek razgovaram s njom. Uvijek je držim, igram se s njom… Ona je ljudsko biće ima osjećaje, ima dušu”, rekao je Muhamed o djevojčici.

Doktori kažu kako bi djevojčica vjerojatno bila već mrtva da nije Muhameda.

“Njezin život nije potpuna patnja. Postoje trenutci kada je radosna i to možemo zahvaliti Muhamedu”, rekla je liječnica Suzanne Roberts.

Cijela ova priča podsjeća na onu o obitelji Salchert o kojoj smo već pisali. I ta obitelj, poput Muhameda, svoj je život posvetila najmanjima koje zbog teških bolesti čeka brza smrt.

“Ja sam njihova obitelj. Oni je trebaju. Ja ih dovedem tu kod mene i umru među obitelji”, rekao je Muhamed.

Libijski Amerikanac je u razgovoru za ABC News priznao kako već šest godina nije imao niti jednog slobodnog trenutka (kuću napušta kada idu u bolnicu ili petkom kada ide na molitvu u džamiju, a tada ga mijenja medicinska sestra).

Kada ga je novinar upitao:

“Pa to mora biti jako teško?”

“A što da radim?” odgovorio mu je Muhamed.

Widowed Man Dedicates Life to Fostering Terminally Ill Children

Los Angeles man makes it his life mission to foster terminally ill children. He has cared for more than 40 kids, 10 of them dying right under his roof. “I know those kids need people like us.” http://abcn.ws/2lYIRGs

Posted by ABC News on 16. veljače 2017

Goran Andrijanić | Bitno.net