Michael Phelps najbolji je plivač i jedan od najboljih sportaša svih vremena. Njegova karijera prepuna je trenutaka u kojima je pomicao granice ljudskih mogućnosti. Njegovih 25 medalja, od čega 21 zlato, s Olimpijskih igara još će dugo vremena biti nedostižni ostalim sportašima. Međutim pobjede u vodi skrivale su poraze u privatnom životu, o čemu svjedoči i kratki dokumentarac koji je napravila američka sportska televizijska kuća ESPN.

Phelpsovi roditelji razveli su se kad je mali Michael imao samo 9 godina, što je za njega bila velika trauma. Osjećao se napušteno od oca i njihov odnos nikada nije ozdravio od te boli.

Uskoro je pravu očinsku figuru pronašao u svom treneru plivanja Bobu Bowmanu s kojim je počeo raditi kad je imao 11 godina. Međutim Bob svjedoči kako se od rane napuštenosti koju je prouzročio njegov otac nikada nije oporavio.

“(Michael) bi npr. radio vježbe rastezanja, a stvari možda ne bi išle najbolje ili bi bio jako umoran te bi ponekad znao reagirati malo emocionalnije. Ako bih ga probao razgovorom provesti kroz cijelu situaciju došli bi do stvari koje su imale veze s njegovim ocem”, prisjeća se Bowman.

Kako je spomenuto u dokumentarcu, njegova odličja i pobjede nisu olakšavale frustraciju, dapače, Phelps je prezirao sliku savršenstva koju je njegov uspjeh stvorio, htio je izaći iz toga.

To je i učino nakon OI u Londonu kada je odlučio otići u mirovinu: “Nisam htio više imati veze sa sportom, to je bilo to”.

S mirovinom je došla i “sloboda” koju nikada nije iskusio.

“Udebljao sam se, zabavljao… vjerojatno sam se previše zabavljao, radio sam sve što sam htio…”, svjedoči.

Ubrzo se udaljio od obitelji i prijatelja i povukao u sebe. Njegov trener tada je mislio da će se, ako stvari nastave u tom smjeru, dogoditi nešto jako loše.

Njegova predviđanja ubrzo su se ispunila. Premda je Phelpsu mirovina ubrzo dosadila te se odlučio vratiti plivanju i pripremiti za Olimpijske igre u Riju, samo nekoliko mjeseci nakon povratka uhićen je zbog vožnje u pijanom stanju što mu nije bio prvi incident. Još 2004. policija ga je ulovila kako vozi pod utjecajem nedopuštenih supstanci, a 2009. u javnosti se pojavila slika njega kako puši “bong”, uređaj koji služi za konzumaciju marihuane.

Njegov trener mislio je kako je to i kraj njegove karijere tj. da je Phelps kakvog poznajemo gotov.

Sam Michael se nakon uhićenja povukao u sebe i nije izlazio iz kuće.

“Na trenutak, mislio sam kako će to biti kraj mojeg života, doslovno”, svjedoči ovaj poznati plivač. “Mislio sam kako će stvari vjerojatno biti bolje bez mene”.

“Nisam napuštao svoju sobu, nisam jeo, nisam niti spavao. Došao sam do zaključka kako bi najbolje bilo da skončam svoj život.”

Ipak u pomoć mu je priskočio njegov bliski prijatelj Ray Lewis, legenda američkog nogometa i uvjereni kršćanin.

Lewis mu je jedan dan prišao i rekao: “Sada je vrijeme borbe. Sada se pokazuje pravi karakter. Nemoj odustati. Ako odustaneš svi gubimo”.

Lewis je također upoznao Michaela sa nekim svojim problemima i demonima s kojima se borio i koje je pobjedio.

“Želim ti otkriti tko ti stvarno jesi”, poručio mu je poklonivši mu knjigu Svrhovit život, američkog protestantskog pastora Ricka Warrena.

Uskoro su Lewis i obitelj uspjeli nagovoriti Phelpsa da se prijavi na rehabilitaciju, što je nevoljko učinio.

Sam svjedoči kako je prilikom odlaska u rehabilitacijski centar majci poslao poruku: “Prvi put u životu se bojim”.

Međutim, uskoro je počeo gutati spomenutu knjigu koja mu je pomogla da napokon shvati kako on nije slučajno na Zemlji i da njegov život ima dublju svrhu. Kako piše ESPN, uskoro su ga ostali pacijenti u centru počeli zvati “Propovjednik Mike” jer im je svaki dan čitao dijelove iz Svrhovitog života.

Ray Lewis kaže kako ga je nakon par dana rehabilitacije Phelps nazvao i rekao: “Čovječe ova knjiga je luda. Ne mogu ti dovoljno zahvaliti, spasio si mi život”.

Međutim priči tu nije kraj. Phelps se uskoro uspio pomiriti i sa svojim ocem koji je, unatoč tome što ga sin nije htio zvati, bojeći se odbijanja, došao u posjet tijekom obiteljskog tjedna u tom centru.

Otac svjedoči kako se nije bojao onoga što će doživjeti, već kako će biti primljen, što je na kraju ispao neosnovan strah.

Njihovo pomirenje došlo je kroz iskrenost gdje su jedan drugome ispričali svoje boli i zamjeranja. Danas, nakon toliko godina, njihov odnos stao je na prave temelje.

Premda ne znamo jeli spomenuta knjiga Phelpsa dovela do Boga, ovo je sigurno korak naprijed u tom smjeru.

Molimo za Michaela da ne posustane na tom putu.

Kratki dokumentarac o najvećoj plivačkoj zvijezdi pogledajte ispod:

https://youtu.be/BVgTYmBMBD8

Tino Krvavica | Bitno.net