Ako bismo trebali izdvojiti jednu od najsnažnijih fotografija nastalih tijekom dosadašnjeg boravka pape Franje u Mađarskoj, možda bi to bila ova na kojoj ljubi ruku starijeg svećenika u invalidskim kolicima. Posebno nakon što smo doznali snažnu životnu priču ovog mađarskog svećenika.

Fotografija je nastala u bazilici svetog Stjepana u petak, 28. travnja. Papa se zaustavio pokraj 77-godišnjeg svećenika. „Otprije sam znao da je Papa dobra osoba, ali nisam znao da će obratiti pažnju na mene, svojeg brata u invalidskim kolicima, prići mi i nagnuti se prema meni. Zahvalan sam na životu“, rekao je Mihály Kardos za katolički portal Magyar Kurír.

Inače, ovome su rimokatoličkom svećeniku zbog dijabetesa amputirane obje noge. Bez obzira na ozbiljno narušeno zdravstveno stanje, otac Kardos živi u centru za skrb o beskućnicima u Szegedu. Tamo se stavio na službu korisnicima, ali i svima onima koji ih obilaze.

On je odlučio postati svećenik u dobi od deset godina. Studirao je kod pijarista u Kecskemétu, potom je diplomirao teologiju u Szegedu.

Susret Pape sa svećenikom možete pogledati u 15. sekundi videa.