Prehrana se po sv. Hildegardi temelji na znanju o ljekovitim svojstvima namirnica, prije svega u piru, voću i povrću, ribi i mesu kao ljekovitim prilozima te začinskome bilju i začinima kao probavnim hormonima.

Devedeset posto našega uspjeha u postizanju zdravlja svodi se na ljekovitu snagu pira, bogata mineralima koji neutraliziraju kiselost organizma, a time umanjuju i sklonost upalama. Isto tako pir sadrži brojne složene ugljikohidrate. Ti složeni ugljikohidrati u piru, voću i povrću ne samo da opskrbljuju organizam vlaknima i balastnim tvarima za dobru probavu, nego našemu živčanom sustavu daju najbolji izvor energije i omogućuju rast prirodne crijevne flore koja je preduvjet optimalne izmjene tvari. Složeni ugljikohidrati temelj su skladna odnosa između tijela, duše i duha. Kada ih jedemo, osjećamo se uravnoteženima, spokojnima i sposobnima za rad. Tko se u izboru namirnica da voditi i inspirirati Hildegardom iz Bingena, u pravomu je smislu riječi prihvatio „kraljevske“ savjete.

Pir štiti od karcinoma

U svojoj knjizi Physica Hildegarda opisuje ljekovita svojstva sedam vrsta žitarica, pri čemu pir zauzima apsolutno prvo mjesto. Ako je pir optimalan, onda nijedna žitarica ne može biti bolja od njega, čak ni mješavina sa šest različitih vrsta žitarica! Pir je dakle kao najbolja žitarica 100% dobar za održavanje zdravlja i liječenje, a sve druge vrste žitarica manje su dobre zato što su im ljekovita svojstva ograničena. Tvrdnje sv. Hildegarde o piru u praksi je potvrdilo 10.000 pacijenata od kojih su mnogi što se tiče zdravlja bili i u životnoj opasnosti. Posljednjih je godina pir istražen po svim pravilima struke. Tri su se velika znanstvena simpozija intenzivno bavila pirom – od toga dva na Poljoprivrednome fakultetu Hohenheim kod Stuttgarta i jedan u Potenzi u južnoj Italiji – te potvrdila Hildegardine tvrdnje: pir je najvrjednija žitarica sa svim sastojcima koji su čovjeku potrebni za prehranu. Doslovno možemo znanstveno i praktično dokazati što je Hildegarda već prije 850 godina opisala: „pir stvara dobru krv, jača rast mišića i daje dobro raspoloženje…“

Danas rezultati najnovijih istraživanja potvrđuju ono o čemu je Hildegarda pisala već prije 850 godina: uravnoteženom prehranom na bazi pira, voća i povrća moguće je spriječiti pojavu karcinoma za 40–55%.
Pir optimalno potiče pohranu glikogena u mišićima. Profesor dr. Wolfgang Weuffen sa Sveučilišta u Greifswaldu u piru je otkrio rodanid (tiocijanat), prirodni čimbenik rasta. Rodanid ima važno medicinsko i biološko djelovanje: između ostaloga u stanju je potaknuti stvaranje matičnih stanica. Iz njih tijelo može proizvesti sve druge tjelesne stanice: zametne, krvne, mišićne i živčane te stanice za imunitet – da samo nabrojim najvažnije. Nema rasta stanica koje pir ne potiče. Rodanid čak potiče rast kose i noktiju. Osim toga, pomoću njega tijelo proizvodi vlastiti „antibiotik“ koji se pojavljuje u suzama, nosnome sekretu, slini i krvi da bi štitio tijelo od svih infekcija. Majke dojilje prenose rodanid u mlijeko kako bi ojačao imunitet dojenčeta. Rodanid je antialergijski, što nije zanemariva prednost pira u liječenju alergija na hranu. I konačno, pir štiti od karcinoma jer rodanid toliko stabilizira stanične stijenke da nema šanse da kancerogene tvari probiju staničnu membranu.

Pir je najčišća namirnica

Pir je do danas najčišća namirnica jer uspijeva bez obrade kemijskim sredstvima. Zbog otpornosti ima velike ekološke prednosti. Nisu mu potrebni gnojidba dušikom, pesticidi ni fungicidi tako da kod sjetve pira ostaje pošteđeno kako tlo, tako i podzemne vode. Ovojnica štiti pir od radioaktivnoga zagađenja i kontaminacije zraka. Mjerenja radioaktivnosti u Konstanzu pokazala su da je nakon katastrofe u Černobilu u travnju 1986. pir bio zagađen sa samo pet, odnosno sedam bekerela (Bq) radioaktivnoga zračenja fisijskih fragmenata po kilogramu dok je dopušteno zagađenje 600 Bq po kilogramu namirnice.

Jedino s pirom možemo pomoći svim pacijentima, bez obzira na to u kakvu se stanju nalazili. U zrnu pira skrivena je sva mudrost Hildegardina učenja o hrani koje se odlikuje jednostavnošću i raznovrsnošću. Pir sadrži sve temeljne sastojke koje su čovjekovu tijelu potrebne za život: biološki visokovrijedne proteine, složene ugljikohidrate, životno važne minerale, vitamine koji nas štite i elemente u tragovima. U piru se osim toga nalaze vitalni sastojci koji jačaju zdravlje i sprječavaju bolest, poput cijanogenih glikozida = nitrilozida i rodanida. Osim toga, pir sadrži i viridine (zelene tvari) koji do sada još nisu izolirani, kao i čimbenike asimilacije koji su odgovorni za dobru topivost pira u vodi.

Foto: Shutterstock

Zbog toga pir pogoduje želucu i crijevima tako da se bez velika napora za probavu može apsorbirati i prenijeti u krvni serum. Tajnu koju skriva čudesni pir možemo danas sažeti pod pojmom biološke dostupnosti. Zahvaljujući izvanrednoj topivosti u vodi tijelo brzo apsorbira vitalne sastojke pira kao tekuću hranu i stavlja ih na raspolaganje cijelome organizmu. Na taj se način optimalno hrane sve tjelesne stanice: živčane, koštane, mišićne i organske te se ujedno jačaju i dovode do najvišega stupnja učinkovitosti. Pir preplavljuje cijeli organizam vitaminima i hranjivim tvarima tako da se šire krvne žile i stvara dobra probava.

Uspjeh u liječenju

U odnosu na sve druge namirnice pir ne izaziva alergije jer sadrži rodanid koji od njih štiti tako da pacijenti koji su alergični na namirnice dobro podnose pir. Prednost je pira i u tome da u stresnim uvjetima u okolišu – vrućine, hladnoće, vlage i suše – ne stvara „bjelančevine koje izazivaju stres“, kao primjerice pšenica i druge vrste žitarica. Bjelančevine koje izazivaju alergije osobito su odgovorne za alergiju na pšenicu koja brzo nestaje nakon uvođenja prehrane pirom. Uzrok svih alergija je intolerancija na bjelančevine, pri čemu je intolerancija gotovo uvijek posljedica poremećene crijevne flore.

Postotak izlječenja prehranom na bazi pira kod svih bolesti uzrokovanih lošom ishranom iznosi čak 90%.
Zbog toga se alergija može uspješno ukloniti samo ako se nakon točne analize crijevne flore provede ciljano liječenje crijevnoga trakta. Pravilnim liječenjem crijevnoga trakta prema sv. Hildegardi u kombinaciji s dosljednom prehranom na bazi pira moguće je staviti pod kontrolu takozvane teško izlječive rezistentne i kronične alergijske bolesti. Uspjeh u liječenju je 70–80%, a rezultati za pacijenta i članove obitelji predstavljaju veliko olakšanje. Osobito dobri rezultati u liječenju postignuti su kod kroničnih crijevnih upala, neurodermitisa i reumatskih bolesti uzrokovanih alergijom. Osobit dokaz djelotvornosti upotrebe pira jest uspjeh u liječenju alergije na pšenicu, celijakije i tropskog oblika sprue. Kod oboljelih od celijakije prehrana se na bazi pira uvodi vrlo pažljivo, pri čemu se u hranu dnevno dodaje jedna žlica meko kuhana pira. Vrlo je važno prethodno provesti liječenje crijevnoga trakta prema Hildegardi.

Sve što Hildegarda kaže o piru odražava farmakološka načela koja možemo objasniti tek danas pomoću znanstvenih spoznaja suvremene medicine. Moje kliničko iskustvo s tisućama pacijenata u razdoblju od 50 godina pokazuje da je postotak izlječenja prehranom na bazi pira kod svih bolesti uzrokovanih lošom ishranom čak 90%.

Pir je privukao moju pažnju jer Hildegarda samo rijetke namirnice dijetetski toliko cijeni. Nijedna druga žitarica nema toliko vrijednih osobina:

  • pir je najbolja žitarica
  • zagrijava organizam (potiče cirkulaciju)
  • ima vrijedne masti
  • vrlo je vrijedan
  • blaži je od svih drugih žitarica
  • potiče rast mišića
  • dovodi do dobre krvne slike
  • poboljšava raspoloženje
  • dobro se podnosi i različito je primjenjiv
  • lako se probavlja.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Wigharda Strehlowa “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.