Sve što sveta Hildegarda kaže o piru odražava farmakološka načela koja možemo objasniti tek danas pomoću znanstvenih spoznaja suvremene medicine. Moje kliničko iskustvo s tisućama pacijenata u razdoblju od 50 godina pokazuje da je postotak izlječenja prehranom na bazi pira kod svih bolesti uzrokovanih lošom ishranom čak 90%.

Pir je privukao moju pažnju jer Hildegarda samo rijetke namirnice dijetetski toliko cijeni. Nijedna druga žitarica nema toliko vrijednih osobina:

1. Pir je najbolja žitarica

Nutricionist profesor Werner Kollath je već 1964. godine u knjizi Getreide und Mensch – eine Lebensgemeinschaft (Žitarice i čovjek – životna zajednica) ukazao na usku povezanost između prehrambenih navika i civilizacijskih bolesti, od kojih umire više od 80% stanovništva. Zbog kronične pogrešne prehrane organizam je prisiljen sastojke koji mu nedostaju uzimati iz manje važnih organa poput zubi, kostiju i vezivnoga tkiva kako bi se održale životno važne funkcije. Posljedice su:

 • poremećaj općega zdravstvenog stanja kao što su umor i smanjena radna sposobnost
 • slabost krvožilnoga sustava i sklonost otjecanju
 • poremećaj u metabolizmu kalcija s bolesnim promjenama na zubima, degeneracija čeljusti, kostiju i zglobova, osteoporoza aterosklerotski plakovi s tegobama uzrokovanim anginom pectoris i gubitkom pamćenja
 • alergije (alergije na namirnice, uključujući i alergiju na pšenicu i soju)
 • sklonost infekcijama
 • bolesti jetre
 • poremećaji u radu bubrega
 • očne bolesti: katarakta (siva mrena) i oštećenja očne mrežnice
 • želučane i crijevne bolesti
 • oštećenje crijevne flore
 • više od 20.000 autoimunih bolesti.

Pokazalo se da samo prehrana na bazi pira može potpuno popraviti štetu nanesenu zdravlju koja je uvjetovana prehranom. Zrno pira ne samo da sadrži sve esencijalne tvari nužne za zdravo funkcioniranje organizma (proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, elemente u tragovima i minerale), već i neizolirane vitalne tvari za rast i obnovu stanica (viridin) kao i još neidentificirani čimbenik asimilacije koji je odgovoran za brzu apsorpciju hranjivih tvari u krv.

Blagotvorno i ozdravljujuće djelovanje prehrane s pirom proteže se na cijeli organizam te svi pacijenti uočavaju da im se popravila probava. Zbog takve prehrane poboljšavaju se opće zdravstveno stanje, radna sposobnost i koncentracija.

Klimavi zubi postaju čvrsti, artritični bolovi u zglobovima nestaju. Zbog sličnosti s ljudskom plazmom sastojci iz pira brzo ulaze u krv i tako ne samo da potiču proces obnove stanica (proces izgradnje), već istodobno dovode do uklanjanja otpadnih tvari metabolizma pomoću bubrega (aktivnost bubrega).

2. Zagrijava organizam (potiče cirkulaciju)

Slično kao nakon injekcije kalcija, nakon obroka s pirom cijeli organizam prožima osjećaj topline. Ovaj val topline ima ishodište u želucu i crijevima, očito zato što želudac i crijeva tako dobro prihvaćaju pir. Šok za želudac naime izazvao bi suprotnu reakciju. S obzirom na to da pir zbog svoje vrlo dobre bio-raspoloživosti (dobre topivosti u vodi i plazmi) brzo ulazi u krv i u za to zadužene centre, lokalno se, ili po površini cijele kože, proširuju krvne žile. Na taj se način povećava prokrvljenost, što dovodi do osjećaja topline, što je bitan preduvjet za izlječenje bolesti kože i sluznice.

3. Ima vrijedne masti

Kod prehrane s pirom pacijenti imaju iskustvo bitno veće radne sposobnosti i koncentracije, što je osobito uočljivo kod školske djece i studenata. Pir zbog visoka udjela nezasićenih masnih kiselina aktivira fosfolipide potrebne živčanim stanicama radi obnove zaštitne mijelinske ovojnice. Zbog toga je pir vrlo koristan kod multiple skleroze.

4. Punovrijedna i kvalitetna namirnica

Zbog industrijskih postupaka prerade namirnica, kako se hrana ne bi kvarila, gube se važni sastojci namirnica (fermenti svojstveni namirnicama, faktori rasta, balastne tvari i vitamini). Ove „mrtve“ namirnice mogu nas doduše zasititi, no one uzrokuju civilizacijske bolesti i štete uvjetovane lošom ishranom. Nasuprot njima stoji pir kao punovrijedna i kvalitetna namirnica. Većina pacijenata svjedoči da se zbog pira bolje osjeća, da su postali jači i mogu više raditi. Pir sadrži sve što je čovjeku potrebno za život. Kod prehrane na bazi pira ne dolazi do pomanjkanja hranjivih tvari – ni biološki vrlo vrijednih proteina (esencijalnih aminokiselina) i ugljikohidrata ni masti, minerala i vitamina skupine B.

5. Blaži je od svih drugih žitarica

Nakon obroka tople pirove kaše (habermus) pacijenti dulje vrijeme nisu gladni ni umorni dok se to nakon uobičajena doručka dogodi nakon 2–3 sata. Osjećaj sitosti sprječava mehanizam stop-and-go u probavi. Na taj se način rasterećuje probavni trakt i postiže dobra probava. Blage balastne tvari iz pirova zrna (koje možemo jesti za ručak sa zelenom salatom radi još boljega djelovanja) reguliraju stolicu i čiste cijeli organizam. U usporedbi s drugim žitaricama pir se iznimno dobro podnosi, a razlog tomu je posebno nježna struktura vlakana topivih i netopivih ugljikohidrata koje bakterije u tankome crijevu razgrađuju u jednostavne masne kiseline. Ove masne kiseline – octena, mliječna i maslačna – crijevima daju lagano kiselu pH-vrijednost u kojoj crijevne bakterije dobro uspijevaju. Zbog toga je trajno izlječenje crijeva moguće jedino s pirom. Mnogi pacijenti potvrđuju da su samo s pirom uspjeli svoju probavu ponovno dovesti u potpuni red.

6. Potiče rast mišića

Pir je bogat esencijalnim aminokiselinama i masnim kiselinama, mineralima i elementima u tragovima. Ove su tvari životno važne za izgradnju ljudskoga organizma, prije svega za vezivno i potporno tkivo te kosti i mišiće. Tvari za regeneraciju stanica iz cijeloga zrna pira imaju dalekosežno djelovanje koje kod redovne konzumacije pospješuje zdravi rast mladoga organizma. Kod odraslih prehrana na bazi pira omogućuje stalnu zamjenu potrošenih i starih stanica, a u starosti dovodi u ravnotežu sve slabiju sposobnost obnove stanica te je potiče pomoću faktora rasta.

7. Dovodi do dobre krvne slike

Prehrana na bazi pira pridonosi boljemu stvaranju krvnih stanica te normalizaciji šećera u krvi i metabolizma kolesterola. Pir, koji voli vapnenasto tlo, pospješuje opskrbu koštane srži koja je loše prokrvljena, a u kojoj se stvaraju matične stanice. Stvaranje krvnih stanica povrh toga potiče rodanid, sastojak pira. Nadalje, razina šećera u krvi povećava se ravnomjerno i dugotrajno, za razliku od uobičajena doručka s pecivom kod kojega dolazi do nagla porasta i pada šećera u krvi. Zbog toga nakon konzumacije pira dolazi do osjećaja sitosti koji dugo traje i ne preopterećuje gušteraču u stvaranju inzulina.

Dodavanjem meko kuhana zrna pira (1–3 žlice po obroku) dijabetičari mogu bitno smanjiti potrebu za inzulinom. Umjesto da dovedu do jaka lučenja inzulina, zrnca pira omogućuju da razina šećera u krvi ostane dulje vrijeme ista. Kao i kod tempomata kod automobila koji motoru stavlja na raspolaganje točno određenu količinu benzina, tako i pirova zrna jamče uravnoteženu količinu ugljikohidrata tako da ne može doći ni do preniske ni do previsoke razine šećera u krvi. Zbog ove se prednosti količina inzulina i tableta za dijabetes može gotovo upola smanjiti. Vlakna iz pira odgovorna su za sporiji dotok glukoze u organizam jer sprječavaju brzinu njezine resorpcije. Zbog toga se pirova zrna uspješno koriste kao pomoćna terapija kod šećerne bolesti.

Isto je tako zapaženo da pir u ishrani smanjuje razinu kolesterola u krvi. Topivi ugljikohidrati u piru uklanjaju iz crijeva višak žučne kiseline koja dovodi do previsoke razine kolesterola. Žučna je kiselina osnova za sintezu kolesterola. Istodobno se sprječava stvaranje žučnoga kamenca jer se na taj način blokira prezasićenost žučne tekućine kolesterolom.

Biljni polisaharidi u piru, koji su topivi u vodi, djeluju kao stimulatori i modulatori imunološkoga sustava. Kliničku važnost ima nespecifična stimulacija vlastitoga imuniteta (ciljana aktivacija T-limfocita, stanica-ubojica i makrofaga).

Poznato je i da polisaharidi iz riže imaju antitumorsko djelovanje. Slično se zna i za pir. Rodanid u piru zatvara staničnu membranu tako da tvari i virusi koji uzrokuju tumore više ne mogu prodrijeti u stanicu.

8. Poboljšava raspoloženje

Nekoliko sastojaka iz pira odgovorno je za stvaranje boljega raspoloženja kod ishrane pirom. Tako pir u usporedbi sa pšenicom sadrži više fenilalanina i triptofana. Ove dvije esencijalne aminokiseline važna su osnova za neurotransmitere, dakle za tvari koje stvaraju dobro raspoloženje, a zadužene su za prijenos živčanih impulsa u organizmu. Iz fenilalanina primjerice nastaje dopamin te oba hormona moždine nadbubrežne žlijezde, noradrenalin i adrenalin. Manjak dopamina može dovesti do Parkinsonove bolesti dok su noradrenalin i adrenalin odgovorni za dobro raspoloženje. Njihovo pomanjkanje može dovesti do teških depresija. Adrenalin i noradrenalin su povrh toga zaduženi za druge vitalne funkcije, npr. regulaciju krvnoga tlaka. Triptofan pak potiče stvaranje hormona raspoloženja – serotonina, koji stvara osjećaj zadovoljstva. Psihička je pak uravnoteženost najbolja zaštita protiv bolesti. Stoga se pir nalazi na vrhu ljestvice namirnica koje poboljšavaju raspoloženje, stabiliziraju živce i potiču zdravlje.

Pacijenti koji naginju promjenama raspoloženja uvijek iznova osobito hvale pir da poboljšava raspoloženje.

9. Dobro se podnosi i različito je primjenjiv

Od pira se može proizvesti sve što je potrebno za kuhanje i pečenje.

 • pir u zrnu: potrebno ga je kuhati kao rižu u dvostrukoj količini vode
 • pirova riža: guljeni pir, brže se kuha i ima orašast okus
 • pirove pahuljice za kašu (habermus): prešana zrna pira bez udjela brašna. Glavni je sastojak poznate kaše habermus koju ljubitelji Hildegardine kuhinje jedu za doručak.
 • pirova prekrupa: mljeveno zrno pira s udjelom brašna cjelovito pirovo brašno: mljeveno brašno s udjelom vlakana i klicom
 • pirovo brašno tip 1050, 603 i 405 za pečenje i kuhanje; što je broj manji, to je manji udio vlakana. Za razliku od pšenice, čak i bijelo pirovo brašno (tip 405) još sadrži proteine i minerale.
 • mikro-brašno od pira: vrlo sitno mljeveno pirovo brašno, sa svim vlaknima i klicom. Idealno je za prehranu dojenčadi. Iznimno kratko vrijeme kuhanja od samo dvije minute.
 • pirovi rezanci i raznovrsna pirova tjestenina s dodatkom začinskoga bilja ili kestena – prava delikatesa
 • pirova kava: pržena pirova zrna. 80% smeđih zrna (daju okus) i 20% crnih (daju boju). Ova idealna kava za doručak pridonosi dobroj probavi.

10. Lako se probavlja

Pir je, za razliku od svih drugih vrsta žitarica, žitarica koja je ukusna i pečena i kuhana. Pšenica je dobra samo pečena, s obzirom na to da u kuhanomu obliku stvara sluz i da je neprobavljiva. Vrlo je raširena alergija na gluten iz pšenice; čisti pir, koji nije križan sa pšenicom, pacijenti alergični na pšenicu dobro podnose.

Kaša i tijesto od (višestruko križanih) sorta pšenice često imaju ljepljiv okus dok pirova kaša kuhana u vodi to nema. Ona stvara prirodan osjećaj sitosti bez osjećaja pretrpanosti. U mojemu dugogodišnjem radu pokazalo se da druge vrste žitarica nisu tako dobre za bolesnike, a osobito ne za tek operirane pacijente (sluz iz zobi dovodi do zatvora). Želudac i sluznica crijeva lako primaju i resorbiraju pirovu krupicu koja je gotovo topiva u vodi.

Hranu na bazi pira iznimno dobro podnose teško bolesni. Idealna ishrana za bolesnike je meko kuhano pirovo zrno s malo maslaca, žumanjkom i soli.

dr. Wighard Strehlow

Gornji tekst izvadak je iz knjige “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.