Ako vas gledanje televizije ničemu ne uči, ne približava Bogu, ne učvršćuje obiteljske veze, čak vas i ne opušta, isključite televizor. Što više budete pazili na to da se svi vaši poslovi uklapa­ju u područje vaših prioriteta, to ćete sve rjeđe bespotrebno trošiti svoje vrijeme.

Prioritet

Načini na koje živite svoju misiju zovu se prioriteti. Naučite ih svr­stati po redu i organizirati. Na taj ćete način iz njih izvući maksimalnu korist i svoju zadaću bolje ispuniti.

Kako bih organizirao svoje prioritete, podijelio sam ih u šest osnovnih i za moju zadaću bitnih (iako ne podjednako) kategorija.

Zasad vam predlažem da prihvatite mojih šest kategorija kao opću smjernicu za sve vaše dnevne odluke o upravljanju vremenom. Ovo će vam uštedjeti vrijeme jer će vam pokazati jednostavan način eliminiranja poslova koji ne doprinose ispunjenju vaše životne misije.

Ovo su moji prioriteti, svrstani u šest kategorija i nasumce poredani:

Vjera

Obitelj

Financije

Zdravlje

Doprinos društvu

Životni poziv/Izobrazba

Odredite svoje prioritete

PRVI  KORAK:

Zapišite svoje prioritete za svaku od ovih kate­gorija. Neka odgovaraju (čak i neizravno) vašoj izjavi o misiji. Sada imate opći plan djelovanja za ispunjenje svoje misije – životne zadaće.

DRUGI KORAK:

Prestanite raditi ono što se ne uklapa u vaše prioritete.

Ukoliko se nešto ne uklapa, to izostavite. Na­kon što ste napravili popis onoga što želite raditi u skladu sa životnom zadaćom koju ste sebi posvijestili, usporedite svoj popis s onim što doista radite.

Koji je rezultat uspoređivanja vaših dnevnih akti­vnosti s prioritetima koje ste upravo zapisali? Ra­zlika između vaših postavljenih prioriteta i načina na  koji provodite svoj dan pokazatelj je koliko dobro (ili loše) živite svoju životnu zadaću.

Ta vam razlika također pokazuje koje biste poslove trebali izostaviti iz svog dnevnog ra­sporeda, čime biste dobili malo vremena, i ističe poslove kojima biste trebali posvetiti više pozornosti ukoliko ozbiljno shvaćate ostvarenje svoje misije.

Sve što radite trebalo bi se uklapati u prioritete koje ste odredili.

Sve!

Ne odgovara li nešto što redovito radite vašim prioritetima, ne trošite vrijeme na to.

Ako vas gledanje televizije ničemu ne uči, ne približava Bogu, ne učvršćuje obiteljske veze, čak vas i ne opušta, isključite televizor. Što više budete pazili na to da se svi vaši poslovi uklapa­ju u područje vaših prioriteta, to ćete sve rjeđe bespotrebno trošiti svoje vrijeme.

TREĆI KORAK:

Utvrdite svoje prioritete u svakoj od kategorija. Pogledajte svih šest kategorija prioriteta koje sam vam preporučio. Dobar će se katolik sva­koga dana pobrinuti za sve njih. Zanemarite li duže vrijeme samo jednu od njih, to će vrlo negativno utjecati na sve ostale kategorije. Sva su područja života međusobno isprepletena. Ne posvetite li dostatnu pozornost financijskim pitanjima, možete se naći u škripcu pa ćete ili iskaliti svoj stres na obitelji, ili ćete jesti previše, ili ćete izgubiti volju za rad. Isto tako, zanemarite li obitelj, možda će vam biti potrebne godine (i potpun prekid s ostalim područjima vašeg života) kako biste popravili štetu koju ste prouzročili krivo odabranim prioritetima.

ČETVRTI KORAK:

Procijenite svoje prioritete u Kristovu svjetlu.

Na kraju, ono najbitnije: razmislite kako će ka­tolička načela vaše životne zadaće utjecati na vaše prioritete. Svjetovni savjetnici upravljanja vremenom neće vam pomoći u određivanju vaših prioriteta ili u prepoznavanju najbitni­jih. Savjetnikov posao ne bi bio osmišlja­vanje prioriteta tog mladog čovjeka, već samo njihovo ostvarivanje.

Shvaćate li svoju vjeru ozbiljno, onda svoje pri­oritete morate osmisliti u skladu s njom. Ako ste sastavili svoju definiciju životne zadaće na temelju kršćanskih načela i pobrinuli se da vaši pri­oriteti budu jasni i duboko ukorijenjeni u vašoj zadaći, bit  će vjerojatno potrebna samo manja dorada – ako uopće bude potrebna – kako biste ih uskladili s Kristovim naukom.

Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru bitnih informacija – klikni like[/facebook]