Ne skrećite s puta

Bezbrojne situacije modernog  života odvlače našu pozornost i mogu nas učiniti podložnima skretanju s puta.

Put

Jeste li ikada tražili po kući kemijsku olovku jer ste konačno našli malo vremena za plaćanje računa? Potraga vas vodi u kuhinju, gdje vidite neoprano posuđe. Frustrirani, odlučite brzo srediti taj nered, ali vam pri tom ispadne spužva na pod. Kada se sagnete da je podignete, spazite ispod stolice u drugoj prostoriji daljinski upravljač. Oduševljeni tim otkrićem, brzo odlazite u tu sobu i spremate daljinski na sigurno mjesto kako se ne bi ponovno zagubio. Odabirete ladicu stolića za kavu, pokraj albuma za slike, što vas podsjeti na fotografije koje trebate podići u fotoradnji. Grabite svoje ključeve i odlazite po njih. Svaka čast! Fotografije su u vašim rukama! Donosite ih kući i sjedate za svoj stol kako biste ih pogledali – i u tom trenu spazite račune koje morate platiti.

Sve ste ove prekide sami napravili, ili ste im, u najmanju ruku, svjesno podlegli.  To je dobra vijest, jer znači da ih možete i prevladati.  Najbolji način demontiranja vremenske bombe “iskakanja iz kolosijeka” je očigledan. Ostanite na kolosijeku! Izvršite dužnosti koje ste sebi postavili. Ovo zvuči jednostavno, ali biti svjestan nečega, znači dobiti pola bitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identificirajte prekide čim se pojave i ponovno se vratite poslu koji ste radili kako biste spriječili “iskakanje iz kolosijeka”. Obavit ćete više poslova i osjećat ćete se bolje; vaš će rasterećeni um biti u stanju riješiti više obveza kada one iskrsnu.

Naravno, ponekad je jednostavno nemoguće ne skrenuti s puta. Zapravo, dopustiti ponekad da se to dogodi je prava stvar. Ako vaše dijete treba pomoć oko domaćeg uratka iz matematike ili vas kći iznenada pozove na čaj, najbolje bi bilo odgoditi plan predviđen za to vrijeme i odgovoriti potrebama svoje obitelji. Ovo često neće biti baš najproduktivnije korištenje vremena  u svjetovnom smislu, ali to je način na koji Bog želi da koristite svoje vrijeme – u skladu sa životnim pozivom i misijom na koju vas je On pozvao.

Kako ćete razlikovati ovo skretanje od pravog skretanja s kolosijeka?  Jednostavno: ponajprije trebate znati svoje prioritete i kako su međusobno  rangirani. Tada ih mudro primijenite na dotičnu situaciju. Prekidaju li potrebe vašeg djeteta predviđeni posao, ocijenite bitnost tog posla u odnosu na prioritet obitelji. Popunjavate li koncem veljače formulare za povrat poreza, a vaš bi se sin baš tada htio igrati s vama, u tom slučaju, bez obzira što je prioritet obitelji općenito ispred prioriteta financija, hitnost sređivanja poreza znači da trebate ostati na kolosijeku. Možda biste mogli odrediti mali prekid i poigrati se sa sinom ili naći za to vremena u trenutku kad je vaš formular za povrat poreza sigurno predan u poštu.

Naravno, slijedite li strategije upravljanja vremenom iz ove knjige nećete se 28. veljače baviti popunjavanjem formulara za povrat poreza. Budete li dobro upravljali vremenom, imat ćete malo “praznog hoda” u svom dnevnom rasporedu – malo dodatnog vremena koje možete posvetiti svojim najvećim prioritetima i u kojem se nećete opterećivati pitanjem hoćete li uspjeti obaviti ostale poslove. Osim ako niste konstantno napeti zbog loših navika u upravljanju vremenom, vi ćete radosno reagirati na ne­ predviđene zahtjeve svojih voljenih; moći ćete sebi dopustiti da vas vaša obitelj skrene s kolosijeka bez stresa.

Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)

Foto: Shutterstock.com

Objavljeno: 10. listopada 2013.

Možda vam se svidi