Životopis

Osobit način predstavljanja sebe kao poželjnog zaposlenika kroz dojmljiv životopis, prvi je korak u dobivanju (željenog) zaposlenja. Važno je da životopis bude istinit, pregledan, vjerodostojan, pravopisno i gramatički točan, te odmjeren i odgovarajući ovisno o prirodi posla za koji se prijavljujemo. Za općenite savjete o životopisima, o tome kako ih sastaviti u „standardnom“ formatu preporučamo sljedeće stranice: moj-posao.net|životopis, zivotopis.hr,  te stranicu Europass sa aplikacijom za sastavljanje Europass oblika CV-a. Također, znatan broj poslodavaca danas zapošljava isključivo na temelju podataka koje im potencijalni zaposlenici ostave na raspolaganje u njihovim bazama budućih zaposlenika, kroz forme koje se mogu naći na njihovim mrežnim stranicama.

No ukoliko to odgovara prirodi posla za koji se prijavljujemo i organizacijskoj kulturi tvrtke gdje se prijavljujemo, životopis će značiti puno više od popunjene forme. Iako se na prvu ne čini tako, i kroz dokument životopisa se može istaknuti kreativnost i jedinstvenost. S obzirom da svom potencijalnom poslodavcu želite pokazati kako ste po svemu pravi materijal za zapošljavanje, nećete birati između template-ova i kopirati druge,  nego načini nešto svoje. Na ovim stranicama su neke ideje koje mogu pomoći u kreiranju vaše verzije dojmljivog životopisa: smashingpaps.com i smashingmagazine.com.

Međutim, u iznošenju vlastite priče i lovu na posao, često se ide i puno dalje od životopisa, osobito u slučajevima kada se radi o želji za zaposlenje bez konkretnog otvorenog natječaja. Radi se o metodama osobnog viralnog marketinga i raznih tehnika umrežavanja koje pojačavaju mogućnost zaposlenja. Izvrstan primjer možete pronaći na adresi http://googlepleasehire.me/ gdje također otkrijte je li glavni lik ove priče, Matthew Epstein, uistinu izazvao pozornost Google-a i gdje se zahvaljujući ovakvom predstavljanju zaista zaposlio. U Hrvatskoj je trenutno aktualan primjer Diana traži posao , a znamo i priču Branimira Bračuna u traženju posla u struci. Unatoč njihovoj inovativnosti, na njihovim stranicama nažalost još nema podataka o uspješnosti u pronalasku željenog posla. No jedan drugačiji pokušaj, a radi se o „performansu“ na partyju u  Osijeku, zaposlio je diplomiranog ekonomista. Vijest o tome pročitajte na ovom linku:

Ali bez obzira na naše namjere, kvalifikacije i želju za zaposlenjem, situacija na tržištu rada je dinamična i uglavnom ružna slika neusklađenosti ponude i potražnje koju je nemoguće predvidjeti. Zbog toga, životopis ali i cijeli imidž (također i onaj na društvenim mrežama) koji stvaramo o sebi prilikom privlačenja pozornosti poslodavaca, neka bude odraz kako dobivanje posla nije naš krajnji cilj nego da smo kao zaposlenici spremni ponuditi još više. Uložiti truda u to da imamo čime popuniti životopis, potom ga kvalitetno urediti i predstaviti sebe, zapravo je tek početak (uspješne) priče. I kako možemo učiti iz uspješnih primjera, u svom nastojanju dakako ne smijemo prerano odustati. Dakle, što tvoj životopis govori o tebi?

Sanja Martinović