Klasično djelo katoličke duhovnosti pod naslovom „Nasljeduj Krista“ nakon Biblije je najprevođenije i najčitanije djelo u povijesti.  Kroz stoljeća je bilo izvor duhovne okrepe, utjehe i nade svima koji su ga uzeli u ruke. Svojom vječnom svježinom svjedoči o univerzalnoj i neprolaznoj vrijednosti poticaja u njemu sadržanih. Iako se ne može sa sigurnošću govoriti o autoru ovog bisera katoličke klasike – kroz povijest se je pripisivalo sv. Bernardu iz Clairvauxa, sv. Bonaventuri i I. Gersonu – danas se ipak općenito drži da ga je napisao njemački redovnik, mistik i
duhovni pisac Toma Kempenac.
Iz toga djela izdvajamo nekoliko misli koje se odnose na razborit život.

1. Ne treba vjerovati svakoj riječi ni svakom nagovoru, nego stvar valja pomnjivo i smireno odvagnuti pred Bogom.  (Usp. Sir 19,16; I Iv 4,1)
2. Na žalost, često o drugome lakše povjerujemo i kažemo zlo, nego dobro; tako smo slabi.
3. Ali savršeni ljudi ne vjeruju tako lako svakom govorkanju jer poznaju ljudsku slabost, dapače, sklonost zlu i nepostojanost u riječi. (Usp. Post 8,21; Sir 14,1; 19,16)
4. Velika je mudrost ne biti nagao u djelima ni tvrdokorno krut u mišljenjima.
5. I ovo: ne valja povjerovati svakoj ljudskoj riječi, a niti ono što čujemo ili povjerujemo odmah prenositi drugima. (Usp. Sir 19,10)
6. Posavjetuj se s razumnim i promišljenim i radije potraži savjet od boljega nego da se povodiš za svojom ćudljivošću. (Usp. Sir 9,21; Tob 4,18)
7. Čestit život učini čovjeka mudrim po Božjem srcu i iskusnim u mnogim stvarima. (Usp. Sir 34,9.)
8. Koliko je tko ponizniji i Bogu podložniji, toliko je u svemu mudriji i smireniji.

Više o knjizi „Nasljeduj Krista“ možete saznati ovdje.

Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru bitnih informacija – klikni like[/facebook]