Dani hrvatskih svetaca

Bl. Ozani posvećeni pretprogram, govoreći i pjevajući o životu bl. Ozane Kotorske, izvele su članice Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela Čuvara.

Uslijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, provincijalom Hrvatske karmelske provincije Vinko Mamićem, promicateljem kanonizacije i štovanja dominikanskih svetaca Marijanom Biškupom te križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić. On je u propovijedi govorio o tome kako bl. Ozani najstroža pravila nisu bila teret, da su to ljudi prepoznali i dolazili k njoj po pomoć, a da ih je ona iz svoje oaze mira neumorno tješila, hrabrila i mirila. Obraćajući se djeci i roditeljima dr. Gavrić je pojasnio da ne bi bilo bl. Ozane da nije bilo njezine majke, da je Ozani obitelj bila temelj, veliko svetište u kojem joj je majka bila prvi svećenik i prva crkva jer je Ozana bila rođena u selu u kojem nije bilo ni svećenika ni crkve. „Kao djevojčica Ozana je ispitivala majku o tome tko je Bog, može li se Bog vidjeti, a majka joj je darivala prekrasnu pedagogiju neuke žene, učila ju je da je sve na svijetu stvorio Bog“ – pripovijedao je o životu bl. Ozane Kotorske dr. Gavrić naglasivši da su se takvi Ozanini vjernički počeci s vremenom pretvorili u Ozaninu želju da se zatvori u malu sobicu u kojoj će se potpuno posvećivati Kristu i razmatranju njegove muke. „Iako je bl. Ozana živjela prije pet stoljeća, izazov nam je, primjer, nadahnuće i poticaj danas pa molimo njezin zagovor da sve više rastemo u ljubavi prema Isusu, obitelji i domovini, da nam kao ekumenska svetica, kojoj su se povjeravali i utjecali i katolici i pravoslavci, izmoli mir, da bude uzor za jedinstvo kršćana i kršćanskih crkava“ – zaključio je u propovijedi dr. Gavrić. Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je Zbor dominikanskih bogoslova „Jordan Viculin, OP“

Nakon mise dr. Gavrić i fr. Mirko Irenej Vlk koji je voditelj dominikanskoga laičkog bratstva mladih „Bl. Ozana Kotorska“ predstavili su upravo objavljenu knjigu dominikanca Innocenta Taurisana „Blažena Ozana Kotorska – dominikanka (1493. – 1565.)“ za koju su rekli da je najbolji životopis bl. Ozane objavljen dosad.

Time su završeni četverodnevni 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Grada Križevaca, Privredne banke Zagreb i „Tim Kabela d.o.o.“. Suorganizatori su bili: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb te križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković“, Glazbena škola Alberta Štrige i Turistička zajednica Križevci.