Glas KoncilaFoto: IKA
Pohodom sestrama karmelićankama u Brezovici u i zajedničkim misnim slavljem djelatnici, suradnici i prijatelji Glasa Koncila započeli su srijedu 3. listopada s obilježavanjem godine zlatnog jubileja, 50. obljetnice Glasa Koncila.

Misno slavlje, koje su sestre karmelićanke uzveličale svojim pjevanjem, predvodio je fra Draženko Tomić, gvardijan franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi, odnedavno i sam suradnik Glasa Koncila, u zajedništvu s dvojicom glavnih urednika Glasa Koncila: nekadašnjim Živkom Kustićem te sadašnjim mons. Ivanom Miklenićem.

O. Tomić je u propovijedi skrenuo pozornost da su vjerskim sadržajima, pa tako i čitanju Glasa Koncila, posebno otvoreni ljudi koji pate te je progovorio o teodicejskom problemu patnje, koji mnogima postaje zapreka za vjerovanje u Božju opstojnost. Nasuprot tome, ukazao je propovjednik, kršćanstvo nudi odgovor na pitanje o smislu patnje u Isusovom dobrovoljnom prihvaćanju križa po kojem je otkupio svijet.

Na kraju mise mons. Miklenić je ukratko podsjetio na početke Glasa Koncila, posebno se prisjetivši kako su upravo na blagdan sv. Male Terezije komunističke vlasti ipak dale odobrenje za tiskanje prvog broja Glasa Koncila, zbog čega je ta svetica postala zaštitnica lista. Glavni urednik posebno je zahvalio sestrama karmelićankama za ustrajnu i tihu molitvu kojom već 50 godina podupiru Glas Koncila.

S misnog slavlja djelatnici Glasa Koncila ponijeli su blagoslovljene ruže, simbol sv. Terezije od Djeteta Isusa, kojima ih sestre karmelićanke svake godine daruju. Vršitelj dužnosti direktora Glasa Koncila Stjepan Pogačić darovao redovnice knjigama objavljenima u toj nakladničkoj kući u proteklih godinu dana.

Od četvrtka 4. listopada, kad pada 50. obljetnica izlaska šapirografiranog biltena “Glasa s Koncila” koji se pojavio s nadnevkom od 4. listopada 1962, počela je formalno teći godina zlatnoga jubileja, 50. obljetnice “Glasa Koncila”. Ona će trajati do 3. listopada 2013, kad pada 50. obljetnica izlaska prvoga broja “Glasa Koncila” tiskanoga na rotaciji, koji je nosio nadnevak 29. rujna 1963. a u distribuciju je pušten 3. listopada 1963. godine. (ika/bitno.net)