Od osnovne škole slušam metal glazbu. Ta vrsta glazbe je dosta oblikovala moj život, mogu reći da ga je i usmjeravala. Tu sam nalazio neki lijek za smirenje svoje nagle naravi i putovanje u svijet koje opjevaju razni bendovi u svojim pjesmama, skok u poznato i nepoznato. Kroz moje uši je prošlo mnogo vrsta žanrova od klasičnog metala do djenta, Linkin Parka, preko Dream Theatera, Metallice, Iron Maidena, pa do manje poznatih kao što je Carcass. Svaki od tih bendova doticao se religije na svoj način, od izričitog pljuvanja po Kristu do propitivanja smisla života te obraćenja.

No, kako sam u jednom trenutku svoga života odlučio dati vjeri šansu te krenuti ozbiljno, ta vrsta glazbe mi je počela stvarati nemir, jer Bog dolazi kao lahor, dok je ova glazba bila potres i oluja, da budem slikovit. Ono što me je doista odbijalo, nije toliko glazba, nego isti ti tekstovi pjesama te ono okultno što se skrivalo iza njih.

S vremenom sam otkrio kršćansku metal scenu. U početku mi je to bio paradoks, tako agresivna glazba koja u svojim korijenima po defaultu ima antikršćanski mentalitet da bude spojena s autentičnom kršćanskom porukom. No, iznenadilo me koliko su ti bendovi kvalitetni što se tiče glazbe i lirike, pa sam zdušno prigrlio sve bendove na koje sam nailazio i pomno slušao njihove poruke.

I doista, pitanje stoji koliko je ova glazba uopće spojiva s porukom kršćanstva? Iz moga vlastitog iskustva, rekao bih da veza može postojati. U Katoličkoj Crkvi postoji nešto što se zove inkulturacija, tj. kršćanska poruka oblikovana kulturom u kojoj se naviješta. Najbolji primjer toga bi bio ono što su isusovački misionari radili u Kini. Iz te perspektive, da bi se došlo do scene koju obuhvaća ova vrsta glazbe, potrebno je i tu kršćansku poruku utopiti u distorziju, teške i brze rifove, te vokale koji nisu slušljivi prosječnom čovjeku.

Ono što je kršćanska metal scena u SAD-u pokazala jest da se to može i da to funkcionira. Nekoliko izdavačkih kuća, od kojih je najpoznatija Solid state records, fokusirane su isključivo na kršćansku metal glazbu. U Južnoj Americi kršćanska metal scena je također jako aktivna, u Europi je to uglavnom u Nordijskim zemljama.

Ono što odlikuje ove bendove jest upravo duboka kršćanska poruka opjevana ne kao direktan govor o Bogu, nego ispričana životnim pričama i situacijama, gdje se mladi doista mogu prepoznati. Pjesme, za razliku od sekularnih metal bendova, obiluju nadom, vjerom u budućnost i pozitivnom porukom. Slušatelja se može potaknuti da slušajući njihovu glazbu i razmisli o Bogu, o Isusu.

Kako su ovakvi bendovi uglavnom nastali u protestantskim okruženjima, često se iz njihovih tekstova može iščitati born-again kršćanstvo te snažna kritika institucionalizirane religije.

Nekih od najistaknutijih bendova danas su:
Living Sacrifice
– August Burns Red
For Today
Demon Hunter
– Becoming the Archetype
Wolves at the Gates
Theocracy
Narnia
War of Ages

Facebook stanica Christian Metal Kingdom izbliza prati ovu scenu te je koristan izvor informacija i novih bendova.

Z. Ć. | Bitno.net