muzej

Sam muzej čuva neke od najpoznatijih i najstarijih spomenika s početka kršćanstva na ovom području, istaknuo je Gudelj te dodao kako ova nematerijalna kršćanska baština uvelike svjedoči o kršćanskom identitetu. Ovim programom nastavljena je ranija suradnja MHAS-a i nakladne kuće Verbum u organizaciji programa u sklopu “Dana kršćanske kulture”, a izložbe koje su posjetitelji imali prigode vidjeti na večeri otvorenih vrata u muzeju će biti postavljene do ljeta.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan s jedinstvenom zadaćom da istražuje, sakuplja, predstavlja i proučava ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka, poglavito iz vremena ranosrednjovjekovne hrvatske države od IX. do XII. stoljeća.

Lokalitet Crkvine koji se nalazi u naselju Cista Velika (kasnoantički Trono) u Imotskoj krajini i oko 200 metara južno od župne crkve sv. Jakova i magistralne prometnice Trilj-Imotski pružene trasom antičke ceste Tilurij-Narona čuva dio te bogate baštine. Zbirku pokretnih nalaza s lokaliteta čine ulomci antičkih nadgrobnih spomenika, ranokršćanskog kamenog namještaja, fragmenti fresko oslikane žbuke, stakleni, koštani, keramički i metalni predmeti te primjerci rimskog novca.