Biblioteka Glasa Koncila “Hrvatska katolička baština 20. st.” pokrenuta godine 2006. kako bi iz zaborava na svjetlo dana izvukla djela velikih, često prešućivanih književnika, filozofa i javnih djelatnika kršćanske orijentacije 20. stoljeća, te najnovija, 22. u nizu knjiga Smiljane Rendić “Katolički identitet i hrvatski preporod. Rasprave, kritike, izvještaji”, koju je priredio Vlado Čutura, predstavljene su 21. veljače u dvorani Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova u Zagrebu.

O Biblioteci i knjizi koja donosi izbor tekstova dugogodišnje novinarke i suradnice Glasa Koncila Smiljane Rendić govorili su Vladimir Lončarević, urednik biblioteke, Vlado Čutura, priređivač knjige, te Zdravko Gavran, član uredništva, a predstavljanje je vodio Stjepan Pogačić, v. d. direktora Glasa Koncila.

Dr. Lončarević je predstavljajući biblioteku podsjetio na važnost procesa reafirmacije katoličke kulture u cjelini kulturne povijesti 20. stoljeća. Kultura kao takva treba biti primarno sredstvo duhovne revitalizacije hrvatskog društva te je stoga potrebno vratiti katoličku kulturu u nacionalni kulturni dom, što je jedan od ciljeva te biblioteke. Kao takva ona pridonosi razumijevanju katoličke misli i duhovnosti prošlog stoljeća, a ujedno je sredstvo u službi nove evangelizacije. Unutar tog procesa potrebno je unaprijediti crkvenu kulturnu politiku kako bi ona postala strategijsko pitanje u službi naviještanja Radosne vijesti, za što je poticaj dao i papa Benedikt XVI. tijekom posjeta Hrvatskoj, kao i njegov prethodnik papa Ivan Pavao II., kazao je urednik Lončarević.

Vlado Čutura predstavio je lik i rad Smiljane Rendić, iznoseći sjećanja iz vlastite suradnje s tom novinarkom par excellence, kako po svojim znanjima i jezičnoj kulturi, tako po poznavanju novinarskih žanrova i cjelovitom pristupu temama te porukama koje je upućivala u tekstovima. Govoreći o izboru tekstova, Čutura je izdvojio esej “Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod” koji je snažno odjeknuo, i zbog čega je sudski osuđena, te sonetni vijenac “Molitva za milost slova” nastao povodom proslave jubileja Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Zdravko Gavran ukazao je na velik doprinos Smiljane Rendić hrvatskom posebice obnovljenom katoličkom novinarstvu u drugoj polovici 20. stoljeća, ponajviše tijekom trideset godina javljanja u Glasu Koncila. Nadati se je da će biblioteka “Hrvatska katolička baština 20. st.” novim naslovima pomoći u potrebnom svladavanju različitih predrasuda koje prate recepciju katoličkog prinosa hrvatskoj kulturi prošlog stoljeća, istaknuto je na predstavljanju. (ika/bitno.net)