Francine Rivers

U sklopu novopokrenutog izdavačkog niza popularnih romana POPULUS u hrvatske knjižare stigla je trilogija „Znak lava“ autorice Francine Rivers, suvremene američke književnice koja je u svijetu književnosti stekla izuzetnu popularnost kao autorica više od 20 bestselera koji su bili na top ljestvicama čitanosti diljem svijeta. Hrvatske čitatelje već je oduševila romanom „Iskupljenje“, čarobnoj verziji biblijske knjige o proroku Hošei smještene u doba zlatne groznice.

Novoobjavljena Trilogija „Znak lava“ na gotovo tisuću i petsto stranica donosi nove životne priče koje su s jednakim žarom osvojile čitatelje diljem svijeta. Francine Rivers u romanima koji sačinjavaju trilogiju „Glas u vjetru“, „Odjek u tami“ i „Sigurno kao svitanje“ donosi uzbudljivu povijesnu sagu istovremeno vješto istkavši jednu od najljepših ljubavnih priča.

U prvom dijelu trilogije, u romanu „Glas u vjetru“ čitatelja se vodi u Rimsko Carstvo na vrhuncu moći. Vjerno se opisuje društveni život rimskih patricija koji se zabavljaju na raskošnim gozbama te život, borbe i umiranje gladijatora koji na pijesku arene prolijevaju krv radi zabave rimske svjetine, kao i hramsku prostituciju te nezasitnu rimsku glad za užicima bez ikakvih moralnih ograda. U tom dekadentnom ozračju živi rimska obitelj koja zdvaja kako u takvoj sredini djecu odgojiti u čestite ljude. Roman je dirljiva priča o mladoj kršćanki Hadasi zarobljenoj u porušenom Jeruzalemu, koju kao ropkinju kupuje rimska patricijska obitelj. Hadasin je život u opasnosti zbog smrtne prijetnje svim kršćanima u Rimu, a njezin je unutrašnji mir dodatno narušen snažnim osjećajima prema mladom Rimljaninu.

Drugi dio trilogije „Znak lava“, roman „Odjek u tami“, donosi nastavak priče o životu antičkog Rima i Rimskog Carstva u I. stoljeću, kroz napete sudbine glavnih protagonista. Okosnica je romana nada koju biblijska Radosna vijest donosi ljudima posustalima u traganju za osobnom srećom, ljudima odviše umornima od borbe s neumitnim životnim teškoćama da bi – u svijetu koji je u potrazi za površnim užicima izgubio svaki osjećaj za moralnost – sami imali snage izboriti se za novi početak. U ovom napetom štivu koje se čita bez daha, glavni likovi iz prvog dijela trilogije romana „Glas u vjetru“ naći će se u životnim dvojbama, a čitatelja će iznenaditi i neočekivani čudesni obrat kao i rasplet jedinstvene ljubavne priče.

U posljednjem dijelu trilogije, u romanu „Sigurno kao svitanje“ okosnica radnje vezana je uz život Atreta, prelijepog plavokosog ratnika nemilosrdna pogleda i burne prošlosti. On je proslavljeni gladijator za kojim čeznu rimske ljepotice, hrabri German čijoj je duši Rim nanio neizlječive rane. Nakon što Atret sazna da njegov sin ipak nije mrtav, kreće u potragu za njim. Od apostola Ivana doznat će da ga je udomila udovica Rispa, prelijepa mlada kršćanka, koja ga je nazvala Kaleb. Početna Atretova okrutnost i neprijateljstvo počet će postupno kopniti kada uvidi s koliko se ljubavi i privrženosti ova mlada kršćanka brine o njegovu sinu. Međutim, kako bi se izbavio od rimskih nastojanja da ga vrate ponovno u arenu, Atret će biti prisiljen na iznenadni bijeg, u čemu će mu pomoći Rispa. To će ga putovanje učiniti sve bližim njoj, ali hoće li svjetlo Evanđelja, koje obasjava Rispu, prodrijeti i do njegova kamenog srca i ugrijati ga?

Trilogija „Znak lava“, oživljavajući pozornicu Rimskog Carstva I. stoljeća, pokazuje kako vremenska udaljenost od dvije tisuće godina ne dokida vječitu aktualnost tema kao što su smisao života, izbor između dobra i zla, strast, ljubav i brak, poštivanje dostojanstva ljudske osobe, odgoj djece itd. Sve te teme Francine Rivers je uspjela oživjeti i predočiti na tako dirljiv način u ovim romanima koji se čitaju bez daha. Činjenica da onodobne okolnosti života njezinih junaka iznimno nalikuju našem vremenu, daje vječitu aktualnost ovoj trilogiji, istovremeno čitatelja na odličan način upućujući kako se suočiti sa suvremenim izazovima.

Slogan biblioteke POPULUS u sklopu koje je objavljena trilogija „Znaka lava“ glasi „Popularno, opuštajuće, oplemenjujuće“, a ove prve knjige objavljene u tom nizu upravo ga na najbolji način prezentiraju. Stoga će svi oni koji traže takvo štivo s ovom trilogijom sigurno biti oduševljeni.

O knjigama možete više čitati na donjim linkovima, a možete ih i prelistati:

„Glas u vjetru“

„Odjek u tami“

„Sigurno kao svitanje“