Otvoren natjecaj za ovogodisnji Vidfest

U organizaciji povjerenstva za mlade Riječke nadbiskupije, 14. lipnja, uoči blagdana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, održan je šesti po redu Vidfest u Rijeci, festival popularne duhovne glazbe.

Temeljni je cilj ovog festivala širiti kršćanske vrijednosti među mladima, te iskoristiti, potaknuti i probuditi glazbene potencijale zborova, solista i glazbenih skupova mladih, ponajprije Riječke nadbiskupije, ali i izvođača cijele Hrvatske. Festival je humanitarnog i nenatjecateljskog karaktera. Za vrijeme koncerta, na nekoliko mjesta volonteri su prikupljali donacije za Marijine obroke.

Ove godine, pomalo izmijenjenih pravila, nastupili su kantautori i nadareni Riječani, kao i predstavnici molitvenih i katoličkih zajednica s novim autorskim pjesmama koje su na festivalu prvi put bile izvedene.

U središtu grada Rijeke, pred Dominikanskim samostanom, na trgu Riječke rezolucije, festival je objedinio i mlade i stare, sve vjernike na jedno mjesto. Dovoljno je reći da je prije festivala bilo svako mjesto popunjeno, ali i oko stolica je cijeli prostor bio ispunjen onima koji su došli slaviti Gospodina kroz pjesmu. Program su vodili već poznati riječki vjeroučitelj Marin Miletić i vjeroučiteljica Maja Šimičić koji su idealan i već uhodan duo za ovakve prigode, a na temelju prijava, nastupilo je izabranih 14 izvođača s autorskim skladbama:

Andrijana Tomljanović

Aledory

Ankica

Božje ovčice

Dječji zbor Ljiljani

Jadranka Lakota

Nensi An’nadia

Sveti Petar i Pavao

VIS Assunta

VIS Osmijeh

VIS Snagom Duha

Zajednica Krista Kralja

Zbor mladih «Sveta Lucija»

Zbor mladih župe Sveti Josip

No, kako bi se promicao sakramentalni život i duh zajedništva kroz Euharistiju, uoči festivala bila je zajednička sveta misa koju su zajednički animirali izvođači ovogodišnjeg Vidfesta. Festival je popratilo nekoliko tiskovina, internetskih portala, te televizijskih i radijskih postaja.

Ugođaj festivala u kojem su se mogli vidjeti i čuti oni koji slave Gospodina u svojoj svakodnevici stvorio je jedno opipljivo jedinstvo i zajedništvo gdje smo svi sabrani u Njegovo Ime, Ime nad svakim imenom. I možda je Rijeka tvrđi grad po pitanju vjere i katoličanstva, ali je u puno većoj mjeri i idealno tlo za širenje Božjega Kraljevstva: svojim životom, primjerom, riječima, pjesmom i zajedništvom.

Upravo u tom ozračju zajedništva, nakon zajedničke izvedbe svih izvođača, rastali smo se s osmijehom na licu i radošću u srcu.

s. MP. T.