U Rijeci održan Vidfest 2013.

Otvoren natjecaj za ovogodisnji Vidfest

U organizaciji povjerenstva za mlade Riječke nadbiskupije, 14. lipnja, uoči blagdana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, održan je šesti po redu Vidfest u Rijeci, festival popularne duhovne glazbe.

Temeljni je cilj ovog festivala širiti kršćanske vrijednosti među mladima, te iskoristiti, potaknuti i probuditi glazbene potencijale zborova, solista i glazbenih skupova mladih, ponajprije Riječke nadbiskupije, ali i izvođača cijele Hrvatske. Festival je humanitarnog i nenatjecateljskog karaktera. Za vrijeme koncerta, na nekoliko mjesta volonteri su prikupljali donacije za Marijine obroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, pomalo izmijenjenih pravila, nastupili su kantautori i nadareni Riječani, kao i predstavnici molitvenih i katoličkih zajednica s novim autorskim pjesmama koje su na festivalu prvi put bile izvedene.

U središtu grada Rijeke, pred Dominikanskim samostanom, na trgu Riječke rezolucije, festival je objedinio i mlade i stare, sve vjernike na jedno mjesto. Dovoljno je reći da je prije festivala bilo svako mjesto popunjeno, ali i oko stolica je cijeli prostor bio ispunjen onima koji su došli slaviti Gospodina kroz pjesmu. Program su vodili već poznati riječki vjeroučitelj Marin Miletić i vjeroučiteljica Maja Šimičić koji su idealan i već uhodan duo za ovakve prigode, a na temelju prijava, nastupilo je izabranih 14 izvođača s autorskim skladbama:

Andrijana Tomljanović

Aledory

Ankica

Božje ovčice

Dječji zbor Ljiljani

Jadranka Lakota

Nensi An’nadia

Sveti Petar i Pavao

VIS Assunta

VIS Osmijeh

VIS Snagom Duha

Zajednica Krista Kralja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor mladih «Sveta Lucija»

Zbor mladih župe Sveti Josip

No, kako bi se promicao sakramentalni život i duh zajedništva kroz Euharistiju, uoči festivala bila je zajednička sveta misa koju su zajednički animirali izvođači ovogodišnjeg Vidfesta. Festival je popratilo nekoliko tiskovina, internetskih portala, te televizijskih i radijskih postaja.

Ugođaj festivala u kojem su se mogli vidjeti i čuti oni koji slave Gospodina u svojoj svakodnevici stvorio je jedno opipljivo jedinstvo i zajedništvo gdje smo svi sabrani u Njegovo Ime, Ime nad svakim imenom. I možda je Rijeka tvrđi grad po pitanju vjere i katoličanstva, ali je u puno većoj mjeri i idealno tlo za širenje Božjega Kraljevstva: svojim životom, primjerom, riječima, pjesmom i zajedništvom.

Upravo u tom ozračju zajedništva, nakon zajedničke izvedbe svih izvođača, rastali smo se s osmijehom na licu i radošću u srcu.

s. MP. T.

Objavljeno: 15. lipnja 2013.

Možda vam se svidi