Papa

U Kinoteci Zlatna vrata u Splitu 2. travnja je u sklopu Dana kršćanske kulture prikazan igrani film “Svjedočanstvo” u trajanju od 98 minuta u režiji i scenografiji Pawela Pitere. Uloge tumače Jakub Stolarczyk, Kacper Rokita, Marek Feliksiak i Marek Firek.

Riječ je o filmu u kojem progovara dugogodišnji tajnik Ivana Pavla II. Stanislaw Dziwisz, a koji je inspiriran knjigom iz 2007. godine, odnosno prijepisom razgovora talijanskog novinara i stručnjaka za Vatikan Gian Franca Svidercoschija, s kardinalom Stanislawa Dziwiszom, dugogodišnjim papinim tajnikom i prijateljem koji je iz prve ruke svjedočio o najvažnijim događajima pontifikata Ivana Pavla II. Ovaj dokumentarac sniman je na autentičnim lokacijama u Vatikanu, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj i Portugalu, u suradnji s vatikanskom izdavačkom kućom Libreria Editrice Vatikana. Glavni pripovjedač u filmu i svjedok je kardinal Stanisław Dziwisz, čiji su biografski podaci također potkrijepljeni slikom. Drugi pripovjedač je poznati američki glumac Michael York.

Život pape Ivana Pavla II. dan je u kontekstu događaja 20. stoljeća i prijelaza u 21. stoljeće, film prikazuje i dosad nepoznate uzbudljive trenutke iz papinog privatnog života i nudi nove interpretacije. ‘Svjedočanstvo’ koristi dokumentarne materijale i dramske rekonstrukcije događaja. Zapravo to je filmska priča koja pokušava prikazati Karola Wojtylu kao čovjeka, svećenika, biskupa i, konačno mnoge nove činjenice i interpretacije, uključujući i Wojtylinu mladosti i njegov privatni život. Filma kroz najdirljiviju temu prikazuje i atentat na Papu.(ika/bitno.net)