Prirucnik o oprostima - Bitno

Što su to uopće oprosti i kako ih se može steći? Otkada seže praksa oprosta u Crkvi i koji su njezini temelji? Je li za stjecanje oprosta doista dovoljno samo izmoliti propisane molitve? Koje su to molitve i djela kojima se mogu zadobiti oprosti? Sva ta pitanja zanimaju najširi krug vjernika, a do sada nije bilo moguće na jednom mjestu naći odgovore.  No, objavom Verbumova novog izdanja “Priručnik o oprostima” sada su sve informacija dostupne u jednoj knjizi. Službeni vatikanski  “Priručnik o oprostima” tako prvi put na hrvatskomu jeziku donosi vjeran i siguran crkveni nauk o oprostima, sve važeće odredbe te popis svih odobrenih povlastica za zadobivanje oprosta.

U “Priručniku” se tumači i kakvo je zapravo značenje oprosta i odakle potječe ideja o opraštanju vremenite kazne posredstvom molitava ili određenih čina. Knjiga sadrži ključne dekrete Apostolske pokorničarne – suda Apostolske Stolice zadužena za sva pitanja unutarnjega područja i za oproste – kao i apostolsku konstituciju “Indulgentiarum doctrina” (“Nauk o oprostima”) pape Pavla VI. Sastavni dio “Priručnika” je i iscrpan popis propisanih molitava i čina kojima se mogu zadobiti oprosti te brojni pobožni zazivi koji mogu biti od velike pomoći u molitvenomu životu. U knjizi se tumače i koji su – osim samih molitva – uvjeti za zadobivanje oprosta, kako ih steći i za koga i na koji način se mogu namijeniti oprosti.

Sabirući tako na jednom mjestu sve informacije i sadržaje vezane uz oproste “Priručnik o oprostima” vrlo je koristan pratitelj kroz izvanrednu jubilejsku godinu Božjega milosrđa i sigurno će pomoći boljem razumijevanju teme oprosta. Naslovnica knjige ilustrirana je dojmljivim logom Svete godine milosrđa koji prikazuje izvor svih oprosta – Isusa Sina Božjega, koji poput dobroga pastira na svojim ramenima iznosi paloga čovjeka iz tame grijeha i smrti.

Knjiga “Priručnik o oprostima” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a možete više o njoj saznati na linku ovdje.

Verbum.hr | Bitno.net