Sisački biskup Vlado Košić i ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba dr. Milan Pelc potpisali su u utorak 19. veljače u sisačkom Velikom Kaptolu sporazum o suradnji na znanstvenom istraživanju i prezentaciji sakralne umjetničke baštine Sisačke biskupije iz područja povijesti umjetnosti i zaštite graditeljskog nasljeđa. Suradnja između Biskupije i Instituta odnosit će se i na stručnu pomoć u postavu Dijecezanskog muzeja, kao i na popularizaciju sakralne umjetničke baštine putem ciklusa predavanja koji će se održavati u Biskupijskom ordinarijatu.

Sporazumom je utvrđeno da će Institut obavljati poslove terenskog i arhivskog istraživanja, pripreme dokumentacijske građe, znanstvene i dokumentacijske obrade podataka, konzervatorske elaborate i pripreme građe za objavljivanje. Dogovoreno je da će prva istraživanja biti odmah započeta na području Pokupsko-vukomeričkoga i Ivanićgradskoga dekanata.

Potpisivanju su bile nazočne ravnateljica Dijecezanskog muzeja Biskupije Spomenka Jurić i predsjednica Znanstvenog vijeća Instituta dr. Mirjana Repanić Braun. (ika/bitno.net)