1. Robert Benson, Gospodar svijeta, Verbum, 328 str.

Gospodar svijeta je po mnogima je najproročanskije djelo u svjetskoj književnosti koje na vrlo detaljan način dočarava svijet posljednjih vremena i dolazak antikrista. Pišući ovaj roman prije više od stotinu godina i smjestivši ga na početak 21. stoljeća Robert Hugh Benson je doista sa zapanjujućom točnošću opisao naše vrijeme sekularizma, ateizma i relativizma, u kojem je Crkva napadana izvana ali trpi i rastakanje iznutra s pokušajima da se duhovnost svede na psihologiju, nadnaravna vjera na puki humanizam itd. Jako dobro su predviđeni i opisani suvremeni društveni procesi poput ujedinjenja Europe, globalizacije, uspostave novoga svjetskog poretka, ozakonjenja eutanazije, napada na brak i obitelj itd.

Ako volite dobre romane i želite dublje promotriti svijet u kojem živimo od srca preporučamo čitanje Gospodara svijeta. Uostalom i papa Benedikt XVI. i papa Franjo pohvalno su se izrazili o ovom romanu, ističući njegovu proročansku notu kao i to da on jako dobro opisuje društveno i kulturno ozračje u kojem živimo. Knjigu potražite ovdje .

2. Rachel Joyce, Neočekivano hodočašće Harolda Frya, Hena com, 240 str.

Roman Neočekivano hodočašće Harolda Frya, suvremene britanske autorice Rachel Yoyce je u samo šest mjeseci od objavljivanja u Velikoj Britaniji preveden na 28 jezika i objavljen u 32 zemlje. Dok je njegova supruga Maureen usisavala kuću, Harold Fry je otišao ubaciti pismo u poštanski sandučić. Put od kuće do prvog sandučića učinio mu se prekratak pa je produžio do narednog, i onda je, s pismom u džepu, nastavio dalje… Bez odgovarajuće opreme, bez karte i kompasa pa čak i mobitela hodao je prema cilju uvjeren da će tako spasiti nečiji život. Nije riječ o hodočašću u doslovnom smislu, niti je glavi lik vjernik, niti se ovdje radi o kršćanskom romanu. Svejedno ga svesrdno preporučamo, jer je zabavan, duhovit, jednostavan i istovremeno dubok. Poziva nas da se zaputimo na hodočašće u vlastito srce, da preispitamo sebe i svoj život… Ponekad smo miljama daleko od onih koji su nam pod istim krovom, a da to i ne primjećujemo – ili smo toga svjesni ali mislimo da nema mogućnosti promjene. Put koji je poduzeo Harold Fry i preobrazba koju je na njemu doživio može i nam biti poticaj da raskrčimo staze koje nas vode do drugih i do mira u srcu. „Prekrasna knjiga… Prepuna tuge i nade, i najviše od svega ljubavi. Duboko me dirnula“, rekla je o knjizi britanska književnica Esther Freud. Slažemo se s njom, zbilja vrijedno čitanja. . Knjigu potražite ovdje .

3. Francine Rivers: Glas u vjetru, Populus (Verbum), 480 str.

Uzbudljivi povijesni roman “Glas u vjetru” autorice Francine Rivers, sadrži jednu od najljepših ljubavnih priča, a dio je trilogije “Znak lava” (Glas u vjetru, Odjek u tami, Sigurno kao svitanje) kojim se autorica proslavila kao pisac romana s duhovnom tematikom. Glas u vjetru čitatelja vodi u Rimsko Carstvo na vrhuncu moći. Vjerno se opisuje društveni život rimskih patricija koji se zabavljaju na raskošnim gozbama te život, borbe i umiranje gladijatora koji na pijesku arene prolijevaju krv radi zabave rimske svjetine, kao i hramsku prostituciju te nezasitnu rimsku glad za užicima bez ikakvih moralnih ograda. U tom dekadentnom ozračju živi rimska obitelj koja zdvaja kako u takvoj sredini djecu odgojiti u čestite ljude. Roman je dirljiva priča o mladoj kršćanki Hadasi zarobljenoj u porušenom Jeruzalemu, koju kao ropkinju kupuje rimska patricijska obitelj. Hadasin je život u opasnosti zbog smrtne prijetnje svim kršćanima u Rimu, a njezin je unutrašnji mir dodatno narušen snažnim osjećajima prema mladom Rimljaninu… Knjigu potražite ovdje.

4. Shusaku Endo, Šutnja, Profil, 242 str.

Povijesni roman Šutnja smatra se jednim od najboljih romana dvadesetog stoljeća i najznačajnijim djelom poznatog japanskog književnika Shuzaku Endoa. Radnja romana smještena je u 17. stoljeće i prati mladoga portugalskog misionara koji odlazi u opasni misionarski poduhvat u Japan, u kojem traju užasni progoni i mučenja kršćana. Osim što mu je zadatak pomoći preostaloj kršćanskoj zajednici on želi istražiti i gotovo nevjerojatnu vijest da se njegov učitelj, jedan od najgorljivijih i najpredanijih kršćanskih misionara, odrekao kršćanske vjere. U Japanu, pritisnut nedaćama i sam se suočava sa vlastitim slabostima… Koliko je spreman ići do kraja? Što ako je jedini način da pomogne progonjenim kršćanima odricanje od vlastite vjere? U ovom napetom i vrlo potresnom romanu Endo je uspio na fascinantan način progovoriti o životnim kušnjama, izazovnosti vjere te o krhkosti svakog od nas. Šutnja je bez sumnje roman koji se ne zaboravlja. Knjigu potražite ovdje.

5. Walter M. Miller, Hvalospjev Leibovitzu, Verbum, 368 str.

Domišljat, satiričan i provokativan roman američkoga pisca Waltera M. Millera, dobitnik je prestižne književne nagrade “Hugo” i općenito se drži jednim od najvažnijih i najsnažnijih klasika moderne literature. Radnja romana Hvalospjev Leibowitzu smještena je u rimokatoličkome samostanu u američkoj pustinji stoljećima nakon razorna nuklearnoga rata koji je uništio cjelokupnu civilizaciju, pismenost i tehnički napredak. Uslijedilo je doba neznanja, nasilja i barbarizma te je svijet sada ruševina nalik na noćnu moru. Svjetlo u mraku upravo su monasi iz imaginarnoga Albertinskog reda svetoga Leibowitza koji otkrićima i predanošću znanosti vrše misiju očuvanja ostataka kulture do dana kada vanjski svijet opet bude spreman za njih. Iako prvi put objavljeno daleke 1959. godine, Millerovo književno remek-djelo svojom iznimnošću i maštovitošću ostaje vječno svježe, posebice stoga što zanimljivom radnjom na duhovit način postavlja i danas aktualna pitanja o smislenosti napredovanja ljudske civilizacije i zastranjenima svijeta u kojemu živimo. Knjigu potražite ovdje.

6. Alessandro Manzoni: Zaručnici, Naklada Jurčić, 628 str.

Manzonijevi Zaručnici su remek djelo europske književnosti i prepoznatljivi književni klasik svevremenske vrijednosti. Radnja romana smještena je u rano sedamnaesto stoljeće, u današnju talijansku pokrajinu Lombardiju za vrijeme tridesetogodišnjeg rata, milanskog ustanka i kuge. Dvoje jednostavnih mladih ljudi žele svoju ljubav okruniti brakom i zasnovati obitelj, ali jedan od lokalnih moćnika zaslijepljen požudom nastoji to spriječiti… Saga o veličini i snazi ljubavi i skromnosti, jedna od knjiga kojima se valja vraćati više puta. Isto to čini i Papa Franjo koji je kazao da mu je ovo jedan od najdražih romana. Knjigu potražite ovdje.

7. Cormac McCarthy: Cesta, Profil, 202 str.

Neobičan, mračni, postapokaliptički roman koji preispituje samu srž čovječnosti. Nakon neimenovane kataklizme, slijedeći opustjele autoceste, otac i sin putuju Amerikom u borbi za preživljvanje. Svijeta kakvog poznajemo više nema – životinje su uginule, klima se promijenila, sve je prepuno sivila i prekriveno debelim slojem pepela. Kako preživjeti u svijetu u kojem vlada, beznađe, kanibalizam i nasilni kultovi, kako sačuvati čovječnost, sačuvati ljubav… Izdavač je na koricama napisao da je McCarthyjeva Cesta pravi književni dragulj… priča o kušnji i snazi roditeljske ljubavi… jedna je od najmoćnijih vizija svijeta od kakvog nas dijeli možda tek slučaj. Nakon što pročitate knjigu vjerujemo da ćete se složiti sa svim tim ocjenama. Knjigu potražite ovdje. 

8. Jan Guillou: Put u Jeruzalem, Znanje, 304 str.

Put u Jeruzalem prvi je nastavak iznimno popularne povijesne trilogije (Put u Jeruzalem, Vitez Templar, Kraljevstvo na kraju puta) koja prati život Arna Magnussona, nordijskog viteza templara, njegovo odrastanje i službu u Svetoj Zemlji.

Kroz uzbudljivu priču o grijehu i kazni, ljubavi i žrtvi, ustrajnosti i vjernosti Guillou je dao briljantan i živopisan prikaz srednjovjekovnog svijeta i onodobnih okolnosti. Knjigu potražite ovdje.

9. Louis de Wohl: Opsada neba, Verbum, 360 str.

Nastavljajući svoj popularni niz romana o duhovnim velikanima, ugledni romanopisac Louis de Wohl svoje iznimne talente u romanu Opsada neba posvećuje prikazivanju jedne od najneobičnijih žena svih vremena, svete Katarine Sijenske. Bila je poput žive vatre, nemirna i gorljiva, iznimna života.

U tome zbunjujućemu i opasnome razdoblju povijesti papa je živio u Avignonu: Katarina ga je uvjerila da se vrati u Rim. Talijanski gradovi-države ratovahu međusobno: Katarina ih je obuzdala. Bilo je to i vrijeme kuge: Katarina je služila i spašavala živote. Činila je čudesa, primila stigme i okupila oko sebe mnoštvo pobožnih muškaraca i žena.

Svetica koja nije htjela pustiti Gospodina Boga na miru doista je opsjedala nebo – i promijenila lice svijeta. Ovaj roman, koji je i živopisna biografija, oživljava Katarinu Sijensku na izniman način. Knjigu potražite ovdje.

10. Karen Blixen: Babetina gozba, Disput, 112 str.

Vrlo neobična pripovijest poznate danske književnice Karen Blixen, smještena je u maleni i izolirani norveški gradić Berlevåg. Visoke planine fizički mu zatvaraju vezu sa svijetom, a mjesto već godinama živi i u duhovnoj izolaciji začetnik koje je bio lokalni pastor osnivač stroge protestantske sljedbe. U vrijeme kad počinje priča pastor je odavno mrtav, ali njegov duh i dalje drži na okupu naizgled pobožne stanovnike, koji su se odrekli svih zemaljskih zadovoljstava i žive u krutosti izvanjskog mira. Dolazak strankinje, francuske služavke Babette, unosi nemir i nepovjerenje te strah da s njom ne bi ušla raskalašenost i dokidanje uobičajenog reda…

“Babettina gozba” zapravo je poput svojevrsne biblijske prispodobe, žive slike kojom se kroz priču o jednom običnom životnom događaju osvjetljuje nadnaravna stvarnost i šalju bitne poruke. Blixen tako na briljantan način uspijeva progovoriti o opasnosti krute religioznosti koja se može isprazniti od svake životnosti i istinske vjere, postavši prazna ljuštura koja sprječava iskorak prema Bogu i ljudima. Knjigu potražite ovdje.

Priredio: Petar Balta | Bitno.net