KnjigaFoto: IKA
Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost i Hrvatsko katoličko sveučilište priredili su u utorak 16. listopada u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu predstavljanje knjige dr. Esther Gitman “Kad hrabrost prevlada. Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.”. Autorica dr. Gitman rekla je da je proučavajući povijesne knjige utvrdila da je od 1941. do 1945. približno 30.000 Židova muškaraca, žena i djece bilo ubijeno u NDH, što je zaista katastrofalna epizoda u povijesti njezina naroda, ali ništa nije bilo dokumentirano o 9500 koji su preživjeli, a među kojima su bile ona i njezina majka te je ukratko opisala svoj istraživački rad 2002. godine u Zagrebu.

Znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest prof. dr. sc. Jure Krišto istaknuo je kako je nakon opsežnih istraživanja dr. Gitman zaključila da je postojalo nekoliko kategorija ljudi koje su imale dovoljno hrabrosti da spašavaju progonjene Židove, čak i po cijenu vlastitoga života. U tom vidu je predstavio šest skupina, među kojima autorica u posebnom poglavlju obrađuje ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić rekao je da dr. Gitman jasno pokazuje da nisu svi šutjeli i da nisu svi pasivno promatrali što se događa. Istaknuo je kako je ova knjiga na neki način i opomena hrvatskoj historiografiji, opomena koja se na studiju povijesti na HKS-u ozbiljno želi uzeti u obzir. Glavni urednik KS-a mr. Stjepan Brebrić rekao je kako je knjiga doprinos međuvjerskome i međureligijskome dijalogu, kao i unapređenju međunacionalnih odnosa i to ne samo Židova i Hrvata.

Predstavljanju su uz djelatnike HKS-a i povjesničare s drugih visokoškolskih učilišta, nazočili i varaždinski biskup Josip Mrzljak i sisački biskup Vlado Košić. (ika/bitno.net)