KnjigaFoto: IKA
Knjiga mons. Drage Balvanovića “Pisma misionaru” u izdanju župe sv. Leopolda Bogdana Mandića San Broja – Lima, Peru, i Glas Koncila predstavljena je u petak 17. kolovoza u Multimedijalnoj dvorani Glasa Koncila.

Urednik knjige preč. Nedjeljko Pintarić istaknuo je kako je razlog priređivanja knjige bio pohod zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Limi o 20. obljetnici hrvatske misije u veljači 2007. godine. Vidjevši životnost zajednice u Limi, oduševljenje samih Peruanaca, ali i naših iseljenika koju su zahvaljujući sveobuhvatnosti pastoralnoga i sveukupnog rada mons. Balvanovića doživjeli taj novi prostor kao istinsko mjesto susreta, bio je poticaj za knjigu, rekao je preč. Pintarić. Istaknuo je kako je u knjizi na 320 stranica objavljeno 114 pisama, od dekreta do pisama koja govore o sudbini naših iseljenika koji su na različite načine i iz različitih razloga napustili svoju domovinu. Kroz ta pisma ponajprije izvire vjera u dobro, u Božje zajedništvo koje svatko želi ostvariti. Kroz to su opisana različita događanja i ratna, pa i tragična obiteljska, gdje se zbog pogrešnih procjena pada bilo na moralnoj ili pak gospodarskoj razini. Sve su te sudbine izrečene kroz ta pisma, i one su paradigma naših iseljenika, ali i života naše domovinske, ali i iseljene Crkve koja živi upravo zahvaljujući svećenicima misionarima, rekao je Pintarić te istaknuo kako je i u svakom odgovoru koji je napisao mons. Balvanović izražena velika količina nade i optimizma, jer je povezao ljude, jer ih je uputio na pravi put ili ispratio na drugi svijet. Osim toga, sva su ta pisma dobar izvor za pojedina povijesna iščitavanja vezano uz odnose između iseljenika i njihove domovine, iseljenika i novih prostora na koji su došli i borili se za dobro svoje djece, očuvanje jezika i hrvatskog identiteta, rekao je preč. Pintarić te podsjetio kako vrijedan prilog knjizi čine fotografije koje dočaravaju kako samu župu, tako i djelovanje bilo pastoralno bilo graditeljsko mons. Balvanovića.

Mons. Balvanović zahvalio je svima koji su dali svoj prinos da knjiga bude objavljena. Kratko se osvrćući na sadržaj, istaknuo je kako pisma svjedoče vjeru u Boga. Ako izgubiš i domovinu, i obitelj, i imanje, prijatelje, ostaje uvijek vjera u Boga, naglasio je. Važnim je istaknuo povezivanje vjernika, na čemu on pridonosi obilaskom hrvatskih vjernika ne samo u Limi i Peruu, nego u drugim južnoameričkim zemljama. Tako je nedavno boravio u Ekvadoru, gdje su vjernici s velikom radošću prvi puta primili hrvatskog svećenika. Govoreći pak o svojim počecima djelovanja u Peru, naglasio je važnu ulogu koje su mu pružile sestre Kćeri Milosrđa. Izrazio je nadu da će se naći svećenik koji bi došao na ispomoć.

Mons. Vladimir Stanković, dugogodišnji ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, govorio je o pohodu hrvatskih nadbiskupa Hrvatima u Južnoj Americi, godine 1971. nadbiskupa Frane Franića i 1986. kardinala Franje Kuharića, te o uspostavi hrvatske župe. Posvjedočio je o političkim prilikama koje su utjecale na podjelu Hrvata katolika u iseljeništvu te ulogu Crkve na njihovu povezivanju.

Fra Josip Bebić, ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu, posvijestio je važnost prisutnosti hrvatskih svećenika u hrvatskom iseljeništvu u današnjem vremenu.

Domagoj Antun Petrić, povratnik iz Argentine, govorio je o percepciji Crkve kod hrvatskih iseljenika te potaknuo domovinsku i iseljenju Hrvatsku na trajno zalaganje za dobro Domovine. Kroz predstavljanje knjige vodio je ravnatelj Glasa Koncila Stjepan Pogačić. (ika/bitno.net)