Ovogodišnje, 42. varaždinske barokne večeri, održat će se od 21. rujna do 2. listopada. Jedan od najpoznatijih srednjoeuropskih festivala barokne glazbe u 12 festivalskih dana ponudit će više od 20 koncerata vrhunskih domaćih i stranih glazbenika u crkvama i drugim prostorima grada Varaždina te njegove bliže i dalje okolice. Zemlja partner ove je godine Austrija te će neki od koncerata biti održani i u Sloveniji, Slovačkoj i Austriji.

Svečano otvorenje festivala priređuje se u petak 21. rujna koncertom u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu od 20 sati. Nakon prigodnih govora na svečanom koncertu nastupit će jedan od najuglednijih austrijskih baroknih ansambala “Bach Consort” iz Beča, koji nastupa na najvažnijim međunarodnim festivalima, te svjetski poznati Zbor bečkih dječaka, osnovan prije više od 500 godina. Izvedbom će ravnati talijansko-poljski maestro Rubén Dubrovsky, suosnivač i voditelj ansambla “Bach Consort”. Na programu će biti “Magnificat u B-duru” Francesca Durantea, Druga sonata Armonico Tributo Georga Muffata te Stabat mater Giovannia Battiste Pergolesija.

Već idućeg dana, u subotu 22. rujna, u varaždinskoj katedrali održat će se svečani koncert posvećen 15. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije. Na koncertu, koji počinje u 19 sati, nastupit će zbor Domkantorei iz Graza te ansambl Musica Coeli, također iz Graza, kao i zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus, pod ravnanjem dirigenta Josefa Doellera, utemeljitelja i direktora austrijskog zbora. Na programu je više djela G. F. Handela.

Komorni zbor Domkantorei iz Graza specijalizirao se za vokalnu glazbu 17. i 18. stoljeća, ali i za djela iz 20. stoljeća. Osvojio je niz priznanja za interpretaciju zborne glazbe. Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine, isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom, uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja, poseban naglasak stavlja na izvedbu liturgijskih i drugih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja. Zbor bilježi nekoliko nastupa na Varaždinskim baroknim večerima. Osnivač i voditelj zbora Chorus angelicus je mo. Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale, koji je za orguljaški i skladateljski rad primio više priznanja i nagrada. Ansambl Musica Coeli iz Graza, osnovan 2007. godine, sastavljen je od mladih glazbenika, a izvodi bogat repertoar barokne i klasične glazbe, koristeći povijesne instrumente i njihove replike.

Misa zahvalnica u povodu završetka 42. Varaždinskih baroknih večeri te u prigodi proslave 15. obljetnice Varaždinske biskupije, koju će predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom i drugim biskupima Zagrebačke crkvene pokrajine, održat će se u nedjelju 30. rujna u 17 sati u varaždinskoj katedrali. Liturgijsko pjevanje predvodit će zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus pod ravnanjem svog voditelja mo Anđelka Igreca.

Sa svim programima ovogodišnjih 42. Varaždinskih baroknih večeri može se pobliže upoznati na mrežnoj stranici www.vbv.hr.  (ika/bitno.net)