HKS

Akademska godina 2012./2013. započela je na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u ponedjeljak 1. listopada euharistijskim slavljem koje je u sveučilišnoj kapeli predvodio rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić u koncelebraciji sa župnim vikarom u župi sv. Josipa Jakovom Rađom. Na misi su sudjelovali profesori i studenti HKS-a, među kojima je na početku mise rektor posebno pozdravio brucoše te istaknuo znakovitim početak akademske godine na spomen sv. Terezije od Djeteta Isusa.

Ohrabrujući studente na početku akademske godine, rektor im je obećao da će svi zajedno sve učiniti da se ostvare ciljevi koje si je HKS postavio. “To je da vam ponudimo zaista kvalitetne i izvrsne studije koje ste upisali, da pred sobom imate uistinu vrsne profesore, rekao bih i odgajatelje koji će vas uvoditi u svijet znanja koje će vam omogućiti da uistinu studirate u ovoj sveučilišnoj zajednici, ali koji će vam isto tako pomoći da rastete u svojoj ljudskosti, zrelosti, u dobroti i da otkrivate sve one vrijednosti koje nosite iz svog roditeljskog doma i dosadašnjeg života. Mnoštvo stavova već ste izgradili i želimo ih samo usavršiti, učiniti ih boljima. Reklo bi se veliki ciljevi, ali ako nemamo takvih ciljeva i ideala onda ne možemo ništa ni postići. Jasno je da će na tom putu biti mnogo poteškoća i pitanja. Bez obzira što ste mnogi treća generacija na ovom sveučilištu, svi smo zapravo na počecima. To je nevjerojatan trenutak, i želio bih da si to posvijestite, da ovo sveučilište raste s vama i vi rastete s njime. Zajedno hodimo”, pozvao je u homiliji rektor Tanjić.

Prije blagoslova, studente je potaknuo da dolaze pred Gospodina u sveučilišnu kapelu. “Isus vas ovdje čeka, dođite! Provedite vrijeme ovdje u tišini, u molitvi, u razgovoru s Gospodinom. Vrijeme koje imate će vam se umnožiti”, rekao je te studente potaknuo da dan započinju i misom koja će se svakodnevno služiti u kapeli u 8 sati, tj. sat vremena prije početka predavanja.

Nakon misnog slavlja održane su prezentacije studijskih odjela psihologije (1. godina), sociologije (1. godina) i povijesti (1., 2. i 3. godina). Pročelnici studijskih odjela tom su prigodom studentima dali potrebne informacije o zimskom semestru akademske godine 2012./2013., o aktivnostima i projektima pojedinih studijskih godina te im predstavili profesore koji će izvoditi nastavu kao i studente-mentore za prve godine psihologije, sociologije i povijesti.

Za HKS ova je akademska godina osobito važna, jer s nastavom započinju studiji psihologije i sociologije. Nastavu na HKS-u ove će akademske godine pohađati 200 studenata na sva tri studijska odjela. (ika/bitno.net)