DragoFoto: IKA
Knjiga mons. Drage Balvanovića “Pisma misionaru”, objavljena je u suizdanju Glasa Koncila i župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Lime (Peru).

Knjiga, koju je uredio Nedjeljko Pintarić, na više od 300 stranica donosi pisma koje je mons. Balvanović, hrvatski misionar u Peruu, skupljao i čuvao tijekom tridesetak godina (1984. – 2003.).

Pisma vjernika, rodbine, prijatelja, svećenika, redovnica, biskupa i drugih dragih mu ljudi, poredana kronološkim redom, donose različite lijepe, ali i teške događaje i razmišljanja iz svakodnevnice, čija su najveća vrijednost osjećaji koji odišu iz tih pisama. Posebno važan dio čine pisma o agresorskom ratu u Bosni i Hercegovini, u kojima tamošnji Hrvati opisuju svoja stradanja u strahotama rata.

Pisma, ukoričena na jednome mjestu, svjedočanstvo su dugogodišnjeg Balvanovićeva svećeničkog i ljudskog življenja s drugima i za druge, što potvrđuje vidljiva i dirljiva zahvala koja proizlazi iz svakoga pisma.

Ozračje pisama oslikavaju i brojne fotografije Perua i grada Lime, događaja iz hrvatske katoličke misije u Limi te života mons. Balvanovića. (ika/bitno.net)