Izložba “Stepinčevim stazama po Svetoj Zemlji” otvorena je u četvrtak 7. veljače u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Izložbu su o spomenu na hrvatsko hodočašće u Svetu Zemlju koje je 1937. godine u povodu 1900. obljetnice Kristove muke i smrti predvodio tadašnji zagrebački nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac organizirali Nadbiskupski duhovni stol, Postulatura kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca i Glas Koncila.

Otvarajući izložbu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je važnost okupljanja oko križa i blaženog Stepinca. “Svjedoci smo s kakvim ponosom su naši mladići i muževi protekle godine za vrijeme Misija u gradovima nosili Stepinčev križ od župe do župe po našem gradu”, podsjetio je kardinal Bozanić, poručivši da se i na ovom otvaranju izložbe osjeća kako bl. Stepinac okuplja, povezuje i usmjeruje. “Došli smo jer osjećamo da nam bl. Stepinac i danas ima što reći, da je on danas ne samo uzor, nego i poziv i usmjerenje”, rekao je kardinal Bozanić.

Autor izložbe Claude Grbeša pojasnio je kako je poticaj za izložbu bilo produbljenje činjenice da je Alojzije Stepinac bio vitez Papinskog viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog, kojem i Grbeša pripada od svibnja 2010. godine.

“Glavno djelo izložbe je križ koji je bl. Stepinac donio iz Svete Zemlje. Tu su i osobni predmeti koje je nosio, koji dolaze iz Muzeja bl. Alojzija Stepinca, veliki dio ove izložbe su fotografije Ljudevita Griesbacha i arhivski predmeti iz zbirke Josipa Andrića”, istaknuo je Grbeša najvažnije od 84 fotografije i predmeta s izložbe, među kojima je i reprodukcija zastave s hodočašća.

Govoreći o postavu prof. Maja Juras istaknula je kako se kroz fotografije i predmete evocira uspomena na blaženika, na njegovo putovanje u Svetu Zemlju, na događaje koji su se tamo zbili i na riječi izrečene i zapisane za vrijeme i nakon hodočašća koje zauvijek ostaju svjedočiti blaženikovu ljubav prema Bogu, čovjeku i svome narodu.

Subjekt izložbe je bl. Alojzije Stepinac, a uz njega to je i križ. Križ koji je na njegovim leđima od simbola patnje postaje simbolom slave, pojasnila je Juras.

Moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić istaknuo je kako fotografije iz godine 1937. podsjećaju na dinamiku života Crkve u onom razdoblju. “Zasigurno da je hodočašće u Svetu Zemlju u onom trenutku bio izričaj vjere, ali osim tog izričaja vjere pohoditi Kristovu domovinu bilo je i svjedočanstvo nacionalnog i crkvenog jedinstva. Pa kao što je to bilo tada, ova izložba je poziv i nama danas da se na tom tragu zauzmemo na izgrađivanju kako crkvenoga, tako i nacionalnoga jedinstva”, rekao je mons. Pintarić.

Postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja istaknuo je kako je najprepoznatljiviji znak ovog nacionalnog hodočašća u Svetu zemlju križ na ramenima mladoga nadbiskupa koadjutora. “Ne znamo koliko su trpjela njegova ramena, ali je sigurno da je nosio križ s ne malenom tjeskobom u srcu. Uzrok su tome bile izvanjske okolnosti u ondašnjoj državi i svijetu. No, vedrina Stepinčeva lica kojim je hodio Jeruzalemom pokazuje njegovu svjesnost da tegobu križa nadvladava radost uskrsnuća”, rekao je mons. Batelja te pozvao “neka ova izložba osvježi sjećanje na taj važan povijesni događaj i u nama probudi ljubav prema Kristovu križu, Isusovoj domovini, prema žrtvi bl. Alojzija Stepinca”.

Domaćin izložbe ravnatelj NPI dr. Tomislav Markić istaknuo je da izložba, premda govori o jednom hodočašću iz prošlosti poziva svojom porukom na trostruko hodočašće. Prvo je hodočašće u Svetu Zemlju, drugo je u zagrebačku prvostolnicu gdje se nalazi grob hodočasnika bl. Alojzija Stepinca, a ono treće je najkraće, ali često i najteže. To je hodočašće u samoga sebe, u nutrinu, u vlastitu dušu, u sabranost i mir “gdje možemo doživjeti susret s onim koji hita da nas spasi, s Bogom koji dolazi pred nas u liku svoga Sina i u liku bližnjega”, rekao je dr. Markić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je i ova izložba svjedok nikad prekinute povezanosti i ljubavi hrvatskog naroda, hrvatske kulture sa Svetom Stolicom i Svetom Zemljom. U ovoj prigodi najavio je kako će na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom raspisati natječaj za izradu idejnog rješenja crkve blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu.

Svečanost otvorenja izložbe pjevanjem je uveličao zbor župe bl. Alojzija Stepinca Bestovje-Novaki-Rakitje, a program je vodila Tanja Popec.

Izložba “Stepinčevim stazama po Svetoj Zemlji” može se razgledati u prostoru Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a do 28. ožujka radnim danom od 10 do 16 sati. U nedjelju 10. veljače izložba se može razgledati od 8 do 19 sati.

Prihod od prodaje kataloga namijenjen je kršćanima u Svetoj Zemlji. (ika/bitno.net)