U organizaciji hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir, na Međunarodni dan prava čovjeka, u ponedjeljak 10. prosinca, u Hrvatskom glazbenom zavodu održan je tradicionalni, 20. međureligijski koncert “Riječju i pjesmom za prava čovjeka i mir”.

Predvodeći molitvu, predsjednik ogranka varaždinski biskup Josip Mrzljak istaknuo je kako su jubileji prigoda reći Bogu hvala za sve one koji su ulagali i truda i napora, koji su sudjelovali i neprestano ustrajali u organizaciji tih susreta. Podsjetio je kako se katolici nalaze u Godini vjere u kojoj na poseban način žele produbiti svoju vjeru. “No, poziv je to svima da razmišljamo, da u sebi utvrđujemo vjeru, da upoznamo druge koji možda nisu u našoj zajednici, ali svi smo pred jednim Bogom i svi vjerujemo u jednoga Boga, koji je Bog mirotvorac, a mi želimo taj njegov mir širiti među sobom”, rekao je biskup Mrzljak, te pročitao molitvu službenice Božje Marice Stanković koju je ona napisala uoči Božića.

Molitve su izrekli i predstavnici drugih vjerskih zajednica. Uime Srpske pravoslavne Crkve molitvu je izrekao protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, a uime Makedonske pravoslavne Crkve protojerej Kirko Velinski. Uime Islamske zajednice molitvu je izrekao imam Mevludin Arslani. Molitvu su izrekli i predstavnik Saveza baptističkih Crkava u RH glavni tajnik Željko Mraz, biskup Branko Berić uime Evangeličke crkve, pastor Branimir Bučanović uime Reformirane kršćanske Crkve, te vlč. Darko Mejaški uime Hrvatske starokatoličke Crkve.

U prigodnom koncertu sudjelovali su Mješoviti zbor crkve Sv. Pavla, Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto”, Plesna skupina “Or hašemeš” Židovske općine, trio (klavir, flauta i violončelo) Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj, zbor “Nebo” baptističke crkve, članovi zbora Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Hor Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg Srpske pravoslavne Crkve, Mješoviti pjevački zbor “Mihael Montiljo” i Mješoviti pjevački zbor “Lira”. Voditelj programa bio je Dubravko Sidor. (ika/bitno.net)

Foto: GK