Lombardi

Nova Papina knjiga o Isusovu djetinjstvu dolazi u naše ruke da nas duhovno prati u razdoblju došašća i Božića, bremenita biblijskom kulturom, teološkim promišljanjem i duhovnošću – piše pater Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u uvodniku informativnog tjednika Vatikanskog televizijskog centra Octava dies.

To je ispunjenje Papina obećanja danog u prvoj knjizi, ponovljenog u drugoj, premda je jasno rekao da njegovo djelo „namijenjeno razumijevanju Isusova lika, njegove riječi i djelovanja, ne kani izravno proučavati evanđeoska poglavlja o Isusovu djetinjstvu, ipak nas nije htio ostaviti bez „malog predvorja“ za prethodne sveske. Knjigu predstavlja svojom uobičajenom poniznošću: Vrlo sam svjestan da se ovaj razgovor između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ne može nikada dovršiti… Nadam se da će, unatoč ograničenostima, knjiga pomoći mnogima na putu prema Isusu – piše Sveti Otac.

Kao što je papa Wojtyla u pjesničkom promišljanju ‘Rimski triptih’ odvažno otkrio svoju nutrinu, tako je i papa Ratzinger, istom odvažnošću očitovao sebe i svoje nutarnje traženje lica Gospodnjeg i susreta s njim. Znao je vrlo dobro da će biti primjedbi, poneke zlonamjerne a poneke i opravdane, no knjiga je u svakom slučaju izvanredno ispreplitanje između proučavanja Svetoga pisma, teološkog promišljanja, ljudske kulture i osobne duhovne napetosti – primijetio je pater Lombardi.

Joseph Ratzinger je osobno pa i kao papa živio dramu „odvajanja povijesnog Isusa od Isusa vjere, i trsio se da pomogne svakome, dakle Crkvi da nadvisi tu dramu, da nam vrati pravi i duboki užitak osobnog prijateljstva s Isusom, a to je važnija i hitnija služba od mnogih drugih u vođenju Crkve, jer je on prije svega odgovoran za vjeru u Crkvi. Zahvaljujemo mu na učinjenom, zgotovio je djelo nakon devetogodišnjeg truda. Zaista je istinito što reče kardinal Martini zaključujući predstavljanje prvoga sveska da je knjiga vrlo lijepa i da pridonosi boljem shvaćanju Isusa Sina Božjega i velike autorove vjere – zaključio je pater Lombardi.(kta/bitno.net)

Hrvatsko izdanje Papine knjige ‘Isusovo djetinjstvo’ objavila je nakladna kuća Verbum. Više o knjizi saznajte na linku ovdje.