Molitve

Nakladna kuća Verbum u pripremi je novoga, vrijednoga izdanja koje će na jednom mjestu okupiti molitve naših starih te se stoga obraća svima onima koji pamte molitve koje su ih naučili njihovi preci da ih pošalju na adresu Uredništva kako bi ostale zabilježene u vrijednom monografskom izdanju Najljepše molitve naših starih i tako sačuvane od zaborava i izumiranja koje im prijeti. Tekst poziva donosimo u cijelosti:

U želji da se zaštiti i sačuva od zaborava duhovna ostavština naših predaka koja je iz generacije u generaciju prenošena usmenim putem nakladna kuća Verbum odlučila je objaviti monografsko izdanje Najljepše molitve naših starih u suradnji sa znanstvenom savjetnicom Instituta za etnologiju i folkloristiku prof. dr. sc. Ljiljanom Marks, čija je predanost oko nastojanja za očuvanjem usmene književnosti do izražaja došla osobito u priređivanju niza izdanja koja svjedoče o bogatstvu naše baštine.

Molitve naših starih na poseban način su utkane u naše osobne živote, ali i duhovnu i kulturnu baštinu hrvatskoga naroda te ovim izdanjem želimo skupiti i sačuvati što veći broj molitava u pisanom obliku.

Upravo stoga obraćamo se svima Vama koji čuvate u sjećanju molitve svojih starih i želite da budu sačuvane. Molimo vas da zapišete i pošaljete nam u pisanom obliku molitve koje su usmenim putem naučene od starijih generacija – roditelja, djedova i baka, bližnjih itd. uz naznaku od koga je naučena molitva. Pošaljite nam molitve koje su Vas naučili Vaši preci, ili ste ih slušali i još uvijek možete zapisati od živih nositelja tradicije vodeći računa o nekoliko sljedećih napomena.

Molitve možete poslati na dva načina: Prvi je da ispunite on-line obrazac na linku ovdje.

Drugi je da poštom ili mailom naznačite  i dostavite sljedeće podatke:

 • Navedite ime kazivača/zapisivača molitve te godinu i mjesto rođenja (ako su dvije osobe, za svaku od njih).
 • Navedite od koga ste čuli molitvu (ime, godina rođenja, mjesto itd.).
 • Navedite (ako vam je znano) od koga je kazivač čuo, naučio ili gdje je pročitao molitvu.
 • Ako ste molitvu pročitali ili prepisali, navedite jeste li je pročitali ili prepisali te gdje i kada.
 • Navedite u kojim su se prigodama molile te molitve i koliko puta.
 • Navedite jesu li ih govorile žene ili muškarci.
 • Navedite jesu li ih govorili pred drugima ili tiho, sami sebi.
 • Navedite govorite li tu molitvu i danas, kada, kome (sami sebi ili i drugima), te što njima i Vama znači molitva (utjeha, radost, sigurnost, pripadnost zajednici ili nešto drugo).
 • Navedite ime i prezime.
 • Navedite godinu rođenja.
 • Navedite mjesto.
 • Navedite i svoje podatke (e-mail, telefon/mobitel, adresa) kako bismo Vam se mogli obratiti tijekom rada na knjizi.

Imena svih onih čije molitve budu uvrštene bit će navedena u knjizi kao izvor molitve, a u posebnoj zahvali će biti spomenuta i imena svih onih koji nam pošalju svoje molitve, čak i ako ne budu uvrštene. Također, svi oni koji pošalju molitve sudjeluju u nagradnom izvlačenju gdje će nasumičnim odabirom jedan od sudionika biti nagrađen poklon paketom od 5 Verbumovih knjiga po vlastitu izboru. Svi oni čije molitve budu uvrštene moći će nabaviti knjigu uz poseban popust.

Molitve u pisanom obliku do 15. kolovoza možete poslati poštom na adresu:

Verbum d.o.o.

– za Javni poziv

Trumbićeva obala 12

21000 Split

Ili e-mailom na adresu: verbum.hr@gmail.com

Podsjećamo još jednom i na online obrazac na linku ovdje.

Bitno.net