ISPLATIT ĆE VAM SE

VIDEO Odvojite nekoliko minuta i pogledajte kako nastaje vrhunsko djelo sakralne umjetnosti

Pogledajte kako nastaje prekrasno djelo Krista Pantokratora…

Jeste li se ikada pitali kako izgleda proces nastanka vrhunskog umjetničkog djela?

Zahvaljujući modernoj tehnologiji danas možemo barem dijelom svjedočiti obilnoj pripremi i trudu koji našu okolinu obogaćuju ljepotom.

Krist Pantokrator (grč. παντοϰράτωρ: svemogući, svevladar, svedržitelj), djelo ikonopisca i umjetnika Stéphanea Renéa, krasit će koptsku pravoslavnu crkvu sv. Marije i sv. Atanazija u mjestu Hillsborough, u saveznoj državi New Jerseya, a njegovo nastajanje zabilježeno je u devetominutnom videu.

Prikaz Krista Pantokratora čest je u kršćanskoj ikonografiji, osobito onoj istočnoj.

Kako objašnjava Hrvatska enciklopedija, radi se o prikazu Krista kako sjedi u nebu na prijestolju kao vladar svijeta blagoslivljajući desnom rukom, a u lijevoj držeći evanđelje. Taj se ikonografski motiv počeo javljati u IV. stoljeću, a u VI. stoljeću već je bio raširen po kršćanskome svijetu. Na Istoku se u VII. stoljeću prikaz Krista Pantokratora premješta iz apside na tjeme crkvene kupole.

Stéphane René vodeći je predstavnik neo-koptske škole umjetnosti, piše Aleteia. Njegovi radovi mogu se naći u koptskim, anglikanskim i katoličkim crkvama diljem Europe i SAD-a. Više o Renéu i njegovim djelima možete pronaći OVDJE.

Pantocrator from Daniel Wild Corbett on Vimeo.

Tino Krvavica | Bitno.net

Objavljeno: 6. studenoga 2019.

Možda vam se svidi