Jeste li se ikada pitali kako izgleda proces nastanka vrhunskog umjetničkog djela?

Zahvaljujući modernoj tehnologiji danas možemo barem dijelom svjedočiti obilnoj pripremi i trudu koji našu okolinu obogaćuju ljepotom.

Krist Pantokrator (grč. παντοϰράτωρ: svemogući, svevladar, svedržitelj), djelo ikonopisca i umjetnika Stéphanea Renéa, krasit će koptsku pravoslavnu crkvu sv. Marije i sv. Atanazija u mjestu Hillsborough, u saveznoj državi New Jerseya, a njegovo nastajanje zabilježeno je u devetominutnom videu.

Prikaz Krista Pantokratora čest je u kršćanskoj ikonografiji, osobito onoj istočnoj.

Kako objašnjava Hrvatska enciklopedija, radi se o prikazu Krista kako sjedi u nebu na prijestolju kao vladar svijeta blagoslivljajući desnom rukom, a u lijevoj držeći evanđelje. Taj se ikonografski motiv počeo javljati u IV. stoljeću, a u VI. stoljeću već je bio raširen po kršćanskome svijetu. Na Istoku se u VII. stoljeću prikaz Krista Pantokratora premješta iz apside na tjeme crkvene kupole.

Stéphane René vodeći je predstavnik neo-koptske škole umjetnosti, piše Aleteia. Njegovi radovi mogu se naći u koptskim, anglikanskim i katoličkim crkvama diljem Europe i SAD-a. Više o Renéu i njegovim djelima možete pronaći OVDJE.

Pantocrator from Daniel Wild Corbett on Vimeo.

Tino Krvavica | Bitno.net