Nazočne je pozdravila vlasnica Dvorca Mirna Flogel Mršić, o izložbi su govorili likovni kritičar Stanko Špoljarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml., i sami autori. Izložbu je otvorio načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, a glazbeni dio ispunile su članice vokalne skupine Kirjales. Organizator izložbe je Nacionalno svetište svetog Josipa iz Karlovca, a suorganizatori su Udruga Dr. Stjepan Kranjčić i Galerija Laudato.

Zahvaljujući direktorici Laudato televizije i sakralne galerije Laudato Kseniji Abramović te predsjednici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” Tanji Baran, ova je izložba tijekom proteklih deset godina pridonijela intenzivnijem poznavanju i štovanju hrvatskih svetaca i blaženika, te putujući po Hrvatskoj, pronosila sadržaj hrvatske svetosti, kazao je mons. Sente ml. te je predstavio projekt Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji je potekao kao djelo Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”. Želeći raditi na promociji hrvatskih svetaca i blaženika objedinili su popis te je tako rođena ideja pokretanja izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Svake godine jedan umjetnik ili jedna obitelj umjetnika dobila je zadatak oslikati hrvatske svece i blaženike i one na putu prema oltaru. Od ove godine brigu oko organizacije preuzelo je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Jedanaesta izložba hrvatskih svetaca i blaženika koja je u svibnju ove godine predstavljena u Križevcima, a djelo Ivana i Kristine Mareković, nakon što je prezentirana u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, postavljena je u Dvorcu Sveti Križ Začretje, nakon čega putuju u Sisak, Čapljinu, Šibenik, Dubrovnik, u Zagreb na tri lokacije, a svoje će putovanje završiti u Puli. Želja je organizatora svima približiti hrvatske svece i blaženike koji su definitivno dobar ‘brend’ naže domovine. Događa se, naime, ponekad, da naše svece i blaženike više prepoznaju neki drugi nego mi sami, rekao je mons. Sente. Ova izložba želi potaknuti snažnije štovanje naših Božjih ugodnika. Napomenuo je i da je izložba prodajnog karaktera kako bi se omogućilo i postavljanje daljnjih izdanja.

Autori su zahvalili na mogućnosti sudjelovanja u ovom projektu, premda im je rok izrade slika od dva mjeseca bio veoma ograničen. „Moram priznati da ni sam nisam znao koliko svetaca ima hrvatski narod. Slikajući ih obogaćen sam njihovim svetim životom. Osobito me se dojmio blaženi Miroslav Bulešić koji je završio mučeničkom smrću od ondašnje komunističke vlasti“, rekao je Mareković.

Otvarajući izložbu načelnik Općine Marko Kos zahvalio je organizatorima i autorima te kazao kako će ova izložba biti dodatna kulturna ponuda u nadolazećem Tjednu kulture zabave i sporta koji općina organizira već pedeset i jednu godinu.

IKA | Bitno.net