Ako ste ikada posjetili Vatikanske muzeje (dakako, u vrijeme “starog normalnog”, prije no što je pandemija koronavirusa paralizirala svijet) vjerojatno su se oko vas nalazile tisuće ljudi, a od količine vrijednih umjetničkih i povijesnih izložaka niste znali gdje gledati.

Neke ste vjerojatno i svjesno “zaobišli” kako biste što prije došli do Sikstinske kapele i napokon uživo svjedočili ljepoti koju je u nju utkao Michelangelo.

U takvim uvjetima nije rijetkost da mnoga remek-djela ostanu neprimijećena.

Jedno od njih je Belvederski torzo, djelo grčkog umjetnika Apolonija staro više od dvije tisuće godina.

Upravo je ono glavna tema prve epizode nove internetske serije “Tajne Vatikanskih muzeja”. Radi se o seriji kratkih dokumentaraca koje u suradnji s tom institucijom radi Vatican News, na čijem će se YouTube kanalu filmovi i objavljivati.

Belvederski torzo je inače mramorni fragment sjedećeg muškarca, a posljednja istraživanja pretpostavljaju da se radi o prikazu grčkog junaka Ajanta u trenutku razmišljanja o samoubojstvu.

Poznato je da je torzom fasciniran bio i sam Michelangelo koji je satima znao promatrati djelo.

Belvederski torzo moći ćete uživo vidjeti tek 3. svibnja kada se očekuje ponovno otvaranje Vatikanskih muzeja. Do tada o njemu više saznajte u prvoj epizodi dokumentarnog serijala “Tajne Vatikanskih muzeja”.