10. Lichfield Cathedral

Katedrala Blažene Djevice Marije i sv. Chada jedina je srednjovjekovna engleska katedrala s tri tornja. Prva crkva na ovome mjestu izgrađena je u 7. stoljeću u vrijeme biskupa i monaha Chada, a u 12. stoljeću započela je gradnja ove veličanstvene normanske gotičke katedrale. Katedrala je dovršena sredinom 14. stoljeća, a tijekom Engleskog građanskog rata u 17. stoljeću pretrpjela je značajna oštećenja. Topovska paljba uništila je krov i gotovo sve vitraje, a pripadnici protestantske stranke „Okrugloglavih“ uništili su kipove svetaca, spomenike, dokumente i rezbariju. Obnova katedrale započela je 1660. godine, a tijekom 18. stoljeća dogodio se njezin procvat jer je Lichfield postao važno vjersko, kulturno i znanstveno središte. U vrijeme arheoloških istraživanja 2003. godine otkrivena je prekrasna skulptura iz 8. stoljeća prozvana „Lichfieldski anđeo“.

Visina tornjeva: 76,8m i 60,5 m
Dužina: 113m
Širina lađe: 21m

9. Canterbury Cathedral

Jedna od najstarijih i najpoznatijih engleskih građevina je svakako Kristova katedrala u Canterburyju, danas sjedište canterburyjskog nadbiskupa i poglavara Anglikanske Crkve. Prva crkva na ovome mjestu podignuta je 597. godine u vrijeme sv. Augustina, misionara, a na njezinu mjestu 1070. godine započela je gradnja današnje katedrale. Tijekom stoljeća izvršene su različite nadogradnje, no dijelovi vitraja i kora datiraju iz 12. stoljeća. U katedrali se nalazi grob sv. Tome Becketa, nadbiskupa i primasa Engleske ubijenog 29. prosinca 1170. godine.

Visina središnjeg tornja: 72m
Dužina: 160m
Širina lađe: 22m

8. Wells Cathedral

Gradnja glasovite katedrale u gotičkome stilu s primjesama romanike započeta je 1175. na mjestu ranije izgrađene crkve s početka 8. stoljeća. Katedrala je dovršena 1239. godine. Smatra se jednom od neupitno najljepših i najpoetskijih engleskih katedrala. Posvećena je sv. Andriji i sjedište je biskupa Batha i Wellsa. Pročelje na kojemu se nalazi 300 skulptura smatra se najuzvišenijim dostignućem engleskog kiparstva.

Visina središnjeg tornja: 55m
Dužina: 126,5m
Širina lađe: 20m

7. Exeter Cathedral

Katedrala svetog Petra u Exeteru dovršena je oko 1400., a riječ je o izvrsnom primjeru dekorativne gotike 14. stoljeća. Njezini su temelji postavljeni 1133. godine, a odlikuje se najdužim neprekinutim svodom na svijetu (91m).

Visina tornjeva: 44,2m
Dužina: 116,74m
Širina lađe: 23m

6. Norwich Cathedral

Katedrala Svetog i Nepodijeljenog Trojstva u Norwichu građena je od 1096. do 1145. godine, te dograđivana tijekom srednjega vijeka. Normanski toranj kojemu je u 15. stoljeću dograđen tornjić drugi je po visini u Engleskoj, a nadvisuje ga onaj s katedrale u Salisburyju. Na veličanstvenom svodu, drugom po visini u Engleskoj, nalaze se stotine bogato urešenih kovrčastih kamenih ukrasa (rakovica ili pužarica) kakvih ne nalazimo u ostatku svijeta. Zanimljivo, u tornjevima katedrale ne nalaze se zvona.

Visina tornja: 96m
Dužina: 140m
Širina lađe: 22m

5. York Minster

Na mjestu drvene crkve podignute davne 627. godine u 11. stoljeću je započeta gradnja jedne od najvećih crkvi na sjeveru Europe – katedrale svetog Petra poznate pod imenom York Minster. Počasni naslov „minster“ anglosaksonska je riječ (eng. monastery – samostan) korištena za crkve pri kojima su djelovali samostani misionara. Katedrala je postupno dograđivana i konačno posvećena 1472. godine. Njezine su dimenzije zadivljujuće, a izdvojit ćemo veliki istočni prozor na kojemu se nalazi najveći srednjovjekovni vitraj na svijetu, veličine teniskog terena.

Visina središnjeg tornja: 72m
Dužina: 160m
Širina lađe: 32m

4. Salisbury Cathedral

Na mjestu nekadašnje normanske katedrale 1220. godine započeta je gradnja gotičke katedrale Svete Marije. Gradnja je dovršena za nevjerojatnih 38 godina. Riječ je o prekrasnom primjeru rane engleske gotičke arhitekture koji se odlikuje najvišim gotičkim tornjem u Engleskoj, najvećim klaustrom i najstarijim satom na svijetu iz 1386. godine. U katedrali se čuva i najbolje očuvani primjerak kopije glasovite Magne Carte, velike povelje o slobodama i pravima podanika, koju je engleski kralj Ivan Bez Zemlje izdao pod pritiskom engleskih velikaša u Runeymeadu pokraj Windsora 15. lipnja 1215. godine. Katedrala je oštećena tijekom protestantske reformacije 16. stoljeća, a u ‘obnovi’ 18. stoljeća vitraji i skulpture potpuno su uklonjeni ili izmiješani.

Visina tornja: 123m
Dužina: 135m
Širina lađe: 10,3m

3. Lincoln Cathedral

Izgradnja katedrale Blažene Djevice Marije u Lincolnu krenula je 1088. godine i protegnula se kroz čitav srednji vijek. Sve do urušavanja 1549. godine njezin je toranj u to doba bio najviši na svijetu (160m), a kombinacija normanskog i gotičkog stila čini ju jednom od najposebnijih građevina u Europi. Ova treća po veličini engleska katedrala oštećena je, kao i mnoge druge, tijekom Engleskog građanskog rata, no unatoč svojoj turbulentnoj povijesti, njezina ljepota sja i danas.

Visina središnjeg tornja: 83m
Dužina: 147m
Širina lađe: 24m

2. Gloucester Cathedral

Katedrala Svetog Petra i Svetog i Nepodijeljenog Trojstva podignuta je na temeljima crkve iz 7. stoljeća, a njezina je gradnja započeta 1089. godine. Sve do 1541. ova veličanstvena crkva nije bila katedrala, već samostanska crkva. Njezin opstanak bio je ozbiljno ugrožen protestantskom reformacijom, no sačuvana je zahvaljujući naporima lokalnog stanovništva.

Visina tornja: 68,6m
Dužina: 130m
Širina lađe: 10m

1. Ely Cathedral

Katedrala u Elyju poznata pod nazivom „Brod na Fensu“ posvećena je Svetom i Nepodijeljenom Trojstvu, a podignuta je na temeljima anglosaksonske crkve koju je 673. godine dala izgraditi sveta Eteldreda. Gradnja današnje katedrale pokrenuta je 1083. godine, a riječ je o arhitektonskom remek-djelu koje se odlikuje brojnim stiliziranim elementima u romaničkom i gotičkom stilu. Najprepoznatljiviji dio katedrale je njezina oktogonalna kupola izgrađena 1332. godine, široka 23m.

Visina tornja: 66m
Dužina: 163,7m
Širina lađe: 23,77m