Crkva, zajednica Kristovih vjernika, od početka je shvaćena kao živi hram Boga živoga u kojemu su vjernici živo kamenje, a Krist kamen zaglavni. Također, Novi zavjet Crkvu naziva i otajstvenim tijelom Kristovim kojemu je Krist glava. Upravo je zbog ovakvog razumijevanja prostor za okupljanje kršćanske zajednice imao drugotnu ulogu za razliku od Židovstva u kojemu je hram označavao kuću Božju. Unatoč ovoj činjenici, kršćani su od samoga početka na poseban način brinuli o liturgijskom prostoru, a jedan od prekrasnih primjera je i najstarija kršćanska crkva ili bolje rečeno crkvena kuća, otkrivena 1932. godine u Siriji – Dura Europos.

dura europos2

Heretiq, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Riječ je o prostranoj obiteljskoj kući koju je vlasnik između 240. i 245. godine preuredio i prilagodio za bogoslužnu uporabu. Kućevlasnik ju je tako preuredio da je srušio jedan pregradni zid te je prostoriju za dnevni boravak proširio tako da je mogla primiti i do 70 ljudi, a k tomu je u dvorištu još bilo sjedećih mjesta. Jedna mala pokrajnja prostorija bila je preuređena u krstionicu, s krsnim studencem (bazenom).

Uz nju je bila druga prostorija, koja je služila kao okupljalište za katekumene. Za predstojnika zajednice bila je uređena ne samo svojevrsna sakristija, nego i povišeno sjedeće mjesto u prostoriji u kojoj se zajednica okupljala.

Unutar spomenute krstionice nalazile su se prekrasne freske s biblijskim motivima koje predstavljaju vjerojatno najstarije primjere ranokršćanske  umjetnosti.

Pogledajte ove dragocjene bisere sakralne umjetnosti.

1. Isusovo čudesno ozdravljenje paralitičara

a1

Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

2. Isus i Petar hodaju po vodi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Wikimedia Commons

3. Isus – dobri pastir

a3

Photograph by Marsyas ; unknown painter, Public domain, via Wikimedia Commons

4. Samaritanka na zdencu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Photograph by Marsyas ; unknown painter, Public domain, via Wikimedia Commons

5. Žene na grobu

a5

Photograph by Marsyas ; unknown painter, Public domain, via Wikimedia Commons