Tri mjeseca, 9000 kockica, jedna Kockus edukacija i mrvica upornosti bili su potrebni Nini Šimunović da od kockica složi najljepši sakralni objekt u svom Dubrovniku – crkvu sv. Vlaha.

Jedanaestogodišnja Nina, koja dolazi iz Lapada, ovako je za Kockus komentirala svoju kreaciju: “Odlučila sam složiti crkvu svetog Vlaha jer je on zaštitnik Dubrovnika. Počela sam je slagati tijekom ljetnih praznika, na prvim satima Kockus edukacije, a završila tek početkom listopada.”

– Pročitajte još: 10 genijalnih kršćanskih skulptura od Lego kockica

“Ono što me tijekom više od tri mjeseca motiviralo je to što sam željela vidjeti kako će crkva izgledati kada bude gotova. Najviše sam se zabavila slažući interijer, a najteže mi je bilo sastaviti kupolu crkve.”

“Što je iduće? Ovaj projekt me dosta okupirao tako da se za sada mislim odmoriti, a kada osmislim neki novi projekt, sigurno će biti jednostavnije”, zaključila je Nina.

Foto: Kockus

Crkva sv. Vlaha

Smještena na prominentnom položaju između Straduna i Kneževa dvora, barokna crkva sv. Vlaha prisutna je u svim karakterističnim vizurama Dubrovnika i predstavlja jedno od najljepših arhitektonskih ostvarenja unutar zidina. Projektirao ju je arhitekt i kipar Marino Groppelli iz tada najvećeg suparničkoga grada na Sredozemlju, Venecije, a izgrađena je u razdoblju od 1706. do 1715., na mjestu stare crkve koja je do temelja izgorjela 1706.

Više fotografija poznate dubrovačke crkve, sastavljene od 9000 kockica, možete pogledati OVDJE.