Nakon višegodišnje obnove, poznata protestantka crkva u okolici Los Angelesa bit će posvećena za katoličku katedralu. Time će biskupija Orange, jedna od najbrže rastućih američkih biskupija, dobiti svoj novi dom.

Za 12 dana, biskup Kevin Vann, izvršit će obred posvećenja kojim će se i formalno promijeniti ime nekadašnje Kristalne katedrale u Kristovu katedralu.

kristalna katedrala kristova katedrala

Nekadašnji izgled Kristove katedrale/Wikipedia Commons

Dotadašnja protestantska crkva, preteča modernih “megacrkvi”, stavljena je na prodaju 2012. nakon što su njezini vlasnici, članovi crkve Shepherd’s Grove koji su pripadali Reformiranoj Crkvi u Americi, proglasili bankrot.

Biskupija Orange, koja je zbog povećanja broja vjernika htjela graditi vlastitu katedralnu crkvu, odlučila je otkupiti ovaj simbol postmoderne arhitekture izgrađen 1981. godine. Iz biskupije tvrde kako je iznos potreban za kupnju i prenamjenu protestantske crkve bio poprilično manji od planiranih troškova za granju nove katedrale.

Osim prilagodbe za katoličko bogoslužje, tijekom renoviranja povećan je broj stolica te će prema posljednjim informacijama građevina imati 2250 sjedećih mjesta. Veća slavlja, za više od 20 000 ljudi, pritom će se moći organizirati na vanjskom prostoru ispred katedrale, s obzirom da je biskupija Orange, uz crkvu, otkupila i pripadajući kampus.

Obnovu su doživjele i poznate Hazel Wright orgulje, jedne od najvećih na svijetu.

Trenutačno biskupija ima više od milijun i pol vjernika te je 10. najveća u SAD-u.

Pogledajte fotogaleriju:

Tino Krvavica | Bitno.net